Grmoja u Saboru: To je bilo logično, od trenutka kada je HNS potpisao zahtjev za razrješenje Bože Petrova

Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatski sabor će nastaviti sjednicu raspravom o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku kojima se iznos tih potpora povećava

Tijek događanja:

10:35 Miro Bulj rekao je da je ovo kap u moru problema demografske slike te doveo u pitanje jednakost odnosa prema obiteljima na teritoriju Hrvatske.  Napomenuo je i kako je u njegovoj županiji 100 tisuća ljudi napustilo Dalmatinsku zagoru i otoke u zadnjih 20 godina.

10.20 Prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama izložila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

10:10 Mostov Nikola Grmoja komentirao je situaciju s HDZ-om i HNS-om rekavši da je  to bila logična odluka i da je razvoj situacije ukazivao na to, da je HNS potpisao zahtjev za razrješenje predsjednika Sabora Bože Petrova i time HDZ-u držao ljestve.

“Ono što je ozbiljno ugroženo, to je slogan predsjednika HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića. Cijelo vrijeme pozivao se na kolegijalnost, da su Mostovi ministri izigrali kolegijalnost glasajući protiv kolege, pa se zato odlučio na igrokaz, da bi sada nudio brda i doline političkoj stranci koja je pokrenula opoziv ministra Marića. Plenković je pokazao nekolegijalnost prema ministru Mariću predlaganjem ministara iz kvote HNS-a u Vladu. Kome to nije jasno, taj ništa ne razumije, ali Plenković će i dalje pričati o vjerodostojnosti, kolegijalnosti… – rekao je Grmoja. Dodao je da se premijer odriče i ministra Pave Barišića i HNS-u daje mjesto u Vladi. – Kolege iz HDZ-a, to je van svake vjerodostojnosti, kolegijalnosti, to je gaženje svih moralnih načela, ne znam što o tome mislite, možete li to opravdati, naravno da ne, ali ćete nam ponovno prodavati priču o kolegijalnosti”,  rekao je Grmoja, dodajući da se razgovori s HNS-om vode od veljače.



Našalio se i rekao da je Plenković plagirao HNS-ov zahtjev za opozivom Barišića, prenosi Večernji list.

9:30 Sjednica Sabora započela je stankom. Bunjac je zatražio pauzu kako bi govorio o Lex Agrokoru. Stanku su zatražili i zastupnici Ivan Lovrinović, Peđa Grbin i Miro Bulj.


Hrvatski sabor će nastaviti sjednicu raspravom o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku kojima se iznos tih potpora povećava.

Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660, 80 kuna na 3991, 20 kuna.

Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja – 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima i to sa 1663 kune na 2328, 20 kuna.

Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećava se sa 1663 kune na 2328, 20 kuna.

Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2161 kune na 2328 kuna te za rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, kao i druga prava povezanih skupina korisnika, i to sa 1663 na 2328, 20 kuna.

Za primjenu zakona u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac – 156,6 milijuna kuna u ovoj godini, u idućoj godini 313, 2 milijuna kuna i u 2019. godini 346, 5 milijuna kuna, a očekuje se da će se s primjenom izmjena zakona početi već u drugoj polovici ove godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI