GRMOJA UPOZORIO ZASTUPNIKE OPORBE: ‘Ne podliježite ‘sirenskom zovu’ vladajućih’! Bačić mu odgovorio: ‘Sve se radi u skladu s poslovnikom’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nikola Grmoja iz Mosta pozvao je sindikate i udruge da ustanu protiv predloženih izmjena Ustava te oporbene zastupnike da ne podlegnu “sirenskom zovu” vladajućih tijekom nogometne euforije.

“Dok kao oporba svi zajedno tražimo ostavku vlade, pregovarati s vladajućima oko izmjena Ustava je nešto što je za nas neshvatljivo. Nadam se da ostatak oporbe neće podržati ovakve izmjene Ustava jer one dodatno otežavaju referendumsko odlučivanje građana koje je ionako nemoguće u RH”, rekao je Grmoja u slobodnim govorima uime Kluba Mosta u Saboru.

Smatra kako zastupnici zasjedaju od ponedjeljaka do petka kako bi se proguralo ono što inače ne može proći, a jedna od takvih točaka su i izmjene Ustava. Grmoja drži kako će izmjene Ustava omogućiti da nekoliko zastupnika, prije nego se krene u prikupljanje potpisa, pokrene ocjenu ustavnosti pojedinog pitanja i time će onemogućiti i ovo što smo imali do sada.

Mišljenja je i da su vladajući stavili glasanje za 15. prosinca kako bi slomili dio oporbenih klubova za protuustavnu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Stoga je pozvao
one koji su izloženi pritiscima da ne podlegnu tome i budu na strani Ustava jer, kako je rekao, nisu prisegnuli na “bruxellesku karijeru” Andreja Plenkovića.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka je također izrazila nezadovoljstvo gustim tjednim rasporedom u kojem se nalaze zakoni koji su krucijalni za egzistencijalna i životna pitanja građana (izmjene Ustava, Zakon o radu, Zakon o trgovini i sl.).Smatra kako tjedni raspored izgleda tako zato da bi rasprave o prijedlozima krucijalnih zakona i Ustava bile besmislene.



“To je cilj čitavog procesa. Obesmisliti čitavu parlamentarnu proceduru”, kazala je Benčić,
navodeći kako HDZ svako malo daje stanke u radu Sabora, te je upozorila kako kada treba raspraviti krucijalne stvari – one se stavljaju u jedan tjedan.

Benčić je, vezano uz predložene ustavne promjene, rekla da je tzv. progresivna opozicija u pogledu referendumske izmjene Ustava dobila nešto malo bolja rješenja, ali još uvijek ne dovoljno dobra. Međutim, pitanje pristupa pobačaju za sve žene, nije uvršteno u pregovore i nije stavljeno za stol jer HDZ-u ne treba konsenzus.

“Njima je win-win situacija jer oni su državu oteli pa kakav god da Ustav i zakoni da jesu”, poručila je Benčić.

Dalija Orešković iz Klub Centra i GLAS-a, osvrćući se na odluku vlade o obuci ukrajinskih vojnika, rekla je da bi uvijek trebalo biti bitno pridržavanje Ustava.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Smatra da bi građani sudjelovanje Hrvatske u vojnoj obuci podržavali kada to ne bi bilo, kako je rekla, čisto bahaćenje Plenkovića “čiji su primarni politički ciljevi ponižavanje Milanovića i čitave oporbe”, potom osobno dokazivanje na europskoj razini te na kraju pomoć Ukrajini.

Odgovarajući oporbenim zastupnicima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a rekao je da su usporednom analizom rada u drugim parlamentima u Europi pokazali da Hrvatski sabor u plenarnom zasjedanju, po broju dana, daleko najviše zasjeda od svih europskih parlamenata, te je istaknuo i da su sve što su radili, radili u skladu sa saborskim poslovnikom.

Bačić je podsjetio i da su na početku ustavnih promjena rekli da će se tu ići samo iz razloga kako bi uredio okvir za provedbu referenduma jer postoji veliki broj inicijativa koje bi išle u promjenu Ustava, a koje su međusobno oprečne, te smatra da će se u idućih dva-tri mjeseca naći “zajednički jezik” kako bi se uredio taj dio Ustava vezan uz referendum.

Osvrćući se na obuku ukrajinskih vojnika, Bačić je kazao da pokušaj obmanjivanja javnosti kroz tobožnju neustavnost takve odluke jasno pokazuje nesnalaženje oporbe u ovom vrlo važnom trenutku za ukrajinski narod i njegovu žrtvu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI