Grubišić: Floskule s PDV stopama na higijenske proizvode su gluposti; Huić: Država s novcem od PDV-a daje poticaje propalim tvrtkama

Cropix

Hoće li se smanjiti stopa PDV-a na higijenske artikle, konkretno na higijenske uloške i tampone, tek će se vidjeti. Taj su prijedlog dale dvije političke stranke – SDP i Glas još u travnju prošle godine, kada je rečeno da bi PDV na spomenute proizvode s 25 posto, trebao pasti na pet posto. Sada su ponovno iznijele svoj prijedlog.

Je li to dobar prijedlog i što misle o tome, upitali smo za portal Otvoreno financijskog analitičara Andreja Grubišića i predsjednika Udruge poreznih obveznika Lipa Davora Huića.

Smanjenje stope na higijenske uloške i tampone je čisti populizam

I dok Grubišić kaže kako je spomenuti prijedlog čisti populizam, što je potkrijepio i matematičkim izračunima, Huić se zalaže za smanjenje poreza ili poreznih stopa.

“Na prehrambene ili dio takvih artikla PDV se naplaćuje po reduciranoj stopi. Ako u izračunu uzmemo četveročlanu obitelj koja živi za hrvatske prilike prosječnim životom i pretpostavimo da dnevno pojedu jednu štrucu kruha kojoj je cijena s PDV-om od 25 posto 10 kuna – jer je njena neto cijena osam kuna plus dvije kune PDV-a – i ako znamo da godina ima 365 dana, dolazimo do računice da je na PDV za kruh godišnje izdvojeno nešto više od 700 kuna odnosno oko stotinjak eura”, rekao je Grubišić.

Dodao je kako birokrati kažu “to je nužna potreba, nije luksuz, idemo smanjiti PDV na pet posto”.



Pokušavajući dalje obrazložiti svoju tvrdnju, Grubišić je naglasio da ako pretpostavimo da “ta ista obitelj kupuje automobil srednje klase ili čak niže srednje klase, čija je cijena oko 25.000 eura neto, a država na to uzme trošarinu i još dodatno PDV od 25 posto, dolazimo do ukupne cijene automobila od nešto više od 30.000 eura”. Grubišić kaže da to znači kako država na tom automobilu ubire 50.000 kuna PDV-a.

Koji je zaključak? “Nema problema da PDV na kruh bude 20 umjesto 25 posto, ali treba spustiti PDV i na automobile. Drugim riječima, te floskule s PDV stopama na higijenske proizvode su gluposti. Treba smanjiti PDV i na ostale proizvode, poput automobila, jer se oni ne kupuju često, ali se u tome vrte veliki novci, jer je stopa PDV-a visoka”, istaknuo je Grubišić.

Stoga on zagovara jedinstvenu stopu PDV-a apsolutno na sve – od dječjih pelena, lijekova, automobila, kruha i svega drugoga. “I ta stopa treba biti što je moguće niža. Matematika je egzaktna znanost, a ovo su populističke priče te napominjem da moj stav nije svjetonazorski već egzaktni”, rekao je Grubišić.

Ne smiju se jedni proizvodi diskriminirati, a drugi favorizirati

Pritom je napomenuo da nije riječ o tome je li nešto luksuz ili nije, ali se po bilo kojoj osnovi, ne smiju diskriminirati neki proizvodi dok se određeni proizvodi favoriziraju, jer to nije pošteno. S druge strane ljude se dovodi u zabludu da su prošli bolje, jer su nešto platili po sniženoj stopi PDV-a.

“S jedinstvenom stopom PDV-a platit ćemo manje poreza, i to ako bi se stopa s 25 smanjila na 20 posto na sve. Ništa mi ne znači ako platim pet posto na uloške ili kruh, jer se postavlja pitanje koliko uložaka ili kruha iskoristi prosječna obitelj? Sve se to može staviti na papir i usporediti s plaćenim PDV-om na sve ostalo”, zaključio je Grubišić.

Načelni stav okupljenih u Udruzi Lipa je smanjivanje poreza ili poreznih stopa, rekao je Huić.

“Kao što smo protiv dizanja poreza, a bili smo i protiv povećanja trošarina, tako smo i za smanjivanje poreznog opterećenja. Građani su svjesni da su porezi previsoki i da stvari, uključujući i higijenske potrepštine imaju previsoku cijenu. U cijenu proizvoda uključena su davanja državi koja su enormno velika”, istaknuo je Huić.

Dodao je kako je Udruga Lipa za to da se jedinstvena stopa PDV-a smanji s 25 na 24 posto i da se smanjuje i dalje, kao što je bio Vladin prijedlog prošloga ljeta. No, od toga se, prema njegovom mišljenju, neopravdano odustalo.

Napomenuo je kako će Udruga uskoro objaviti analizu pod nazivom “Barometar konkurentnosti”. To je jedna od analiza koja pokazuje da bi smanjenje stope PDV-a imalo pozitivan učinak na gospodarstvo.

Huić se zapitao što se događa u gradovima i općinama koje snižavaju porez? “Njima se povećavaju prihodi i intenzivira gospodarska djelatnost. Dolaze im ljudi iz drugih mjesta na rad. Snižavanje poreza je uvijek dobra stvar za ekonomiju i ljude kojima ostaje više novaca u džepu. Ako želimo popraviti standard jedan od najbržih i najučinkovitijih načina je da država smanji malo svoje apetite i količinu novaca koje nam uzima”, rekao je Huić.

Dodao je kako su ljudima svi proizvodi skuplji jer država, zbog poreza, uzima previše za sebe. “Nakon toga s tim novcima financira stanove za političke podobnike ili daje poticaje za nepostojeće vinograde i voćnjake kao i propale tvrtke”, zaključio je Huić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI