GRUBO PREKRŠENE SANKCIJE PREMA RUSIJI: Predložena blokada računa i imovine dvojice hrvatskih poduzetnika

Foto: Guliver

Prikupljaju se dokazi o kršenju sankcija u slučaju pokušaja prodaje i kupnje ruskog udjela u Fortenovi. To prikuplja Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Podsjetimo, kupnju su namjeravali provesti ruska Sberbanka i šeik Saif Alketb.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, sve je više čvrstih dokaza da su u ovom slučaju grubo prekršene sankcije nametnute Rusiji, što će u vjerojatno rezultirati stavljanjem na sankcijsku listu svih pravnih i fizičkih osoba koje su sudjelovale u ovom nezakonitom poslu.

Sugovornici Jutarnjeg lista objašnjavaju kako će u sljedeća dva tjedna Ministarstvo vanjskih poslova najvjerojatnije predložiti Europskoj komisiji da se te osobe i tvrtke stave na sankcijsku listu nakon čega će Europska komisija glasati o tom prijedlogu.

Prema dosad poznatim podacima, Hrvatska bi mogla predložiti blokadu svih računa i imovine barem dvojice hrvatskih državljana – poduzetnika Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića koji su trenutačno u Dubaiju, a za koje se sumnja da su sudjelovali u cijeloj toj priči.



Hrvatska će vjerojatno predložiti i stavljanje pod sankcije i tvrtku SBK ART registriranu u Nizozemskoj koja se nalazi u vlasništvu Sberbanke i koja u svom portfelju ima jedino vlasnički udio u Fortenovi, a koju je ruska banka, prema vlastitim tvrdnjama, prodala šeiku Saifu Alketbiju.

Pod sankcijama bi mogao završiti i Roman Goltsov, član Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenove za kojega se sumnja da je sudjelovao u ovoj nelegalnoj operaciji. Bivši član Upravnog odbora Sergej Volk bi također mogao završiti na sankcijskoj listi.

Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako bi Hrvatska stavljanjem fizičkih i pravnih osoba na sankcijsku listu na najbolji način pokazala i SAD-u i svima ostalima odlučnost u poštovanju sankcija protiv Rusije.

Usprkos ovoj situaciji, bliski vlasničkoj strukturi Fortenove tvrde kako tvrtka nije ugrožena i da i dalje posluje normalno.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI