Guterres: Pandemija prijeti svima nama, cjelokupno čovječanstvo mora odgovoriti

Screenshot

Pandemija koronavirusa prijeti cijelom čovječanstvu, upozorio je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, javlja agencija AFP uz podatak da je u svijetu više od 450.000 zaraženih.

“Cjelokupno čovječanstvo mora odgovoriti. Akcija i solidarnost na globalnoj razini ključne su”, ustvrdio je Guterres. Predstavio je ‘svjetski humanitarni plan’ za podršku najsiromašnijim zemljama.

“Cilj je tog plana boriti se protiv virusa u najsiromašnijim zemljama svijeta i odgovoriti na potrebe najranjivijih, napose žena i djece, starijih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika”, rekao je glavni tajnik UN-a u video poruci.

Najmanje 450.876 slučajeva zaraze, od kojih je 20.647 umrlo zabilježeno je u 182 zemalja i teritorija, prenosi AFP na temelju službenih izvora do 21.15.

U Kini, početno, žarištu epidemije, je 81.218 slučajeva zaraze od kojih 3.821 umrlih. Italija je druga po broju zaraženih sa 74.386 slučajeva, no najteže je pogođena zemlja po broju umrlih – 7.503.



Sjedinjene Države su zemlja u kojoj se zaraza najbrže širi uz 62.086 službeno dijagnosticirana slučajeva i 869 umrlih. U tjedan dana u SAD-u su sanitarne vlasti utvrdile više od 54.760 novih slučajeva.

Broj dijagnosticiranih slučajeva odražava samo dio stvarnog broja zaraženih, jer veliki broj zemalja testira samo teške slučajeve.

Ranije u srijedu Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond – MMF zajedničkim su priopćenjem pozvali države kreditore da odmah olakšaju otplatu dugova najsiromašnijim zemljama koje se bore s teškim posljedicama pandemije koronavirusa.

Riječ je o članicama Međunarodne razvojne asocijacije – IDA, u kojima živi četvrtina svjetskog stanovništva i dvije trećine najsiromašnijih ljudi na svijetu, a njih će epidemija najgore pogoditi, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI