Habulin: Komemoracija na Bleiburškom polju je naricanje za propalom ustaškom paradržavom

screenshot Twitter N1 Mila Moralić

U subotu se više od stotinu osoba okupilo  u Bleiburgu okupilo u znak prosvjeda protiv komemoracije koja bi se u tom mjestu trebala održati sljedeći vikend. Skup su organizirale antifašističke udruge Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije, a njihov je stav da komemoracija predviđena za 18. svibnja podržava ustaštvo i fašizam, da joj na Bleiburgu nije mjesto te da bi je trebalo zabraniti, objavio je N1.

Na skupu je govor održao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin, koji je rekao kako je skup na Bleiburškom polju zapravo naricanje za propalom ustaškom paradržavom. Taj skup nazvao je i balom vampira kojem je pokrovitelj Sabor, a u kojem sudjeluje i Katolička crkva, prenosi RTL.

Za ustaški pokret ustvrdio je kako je teško kompromitirao hrvatsko ime te da je za sobom ostavio krvavi trag, a da su ustaše bili toliko dosljedni u provođenju fašizma da je to zgrozilo čak i njihove okupatorske pokrovitelje.

Austrijska policija već je ovaj vikend dežurala na Bleiburškom polju, a najavila je da će i najmanji izgred sljedećeg vikenda biti oštro sankcioniran.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI