HAJKA NA OBRTNIKE PAUŠALISTE! Evo na što sumnja Porezna uprava

Pod istragom Porezne uprave je oko 50 tisuća obrtnika paušalista jer se sumnja na navodnu zloporabu poreznih pogodnosti i prikrivanja nesamostalnog rada. Tu su akciju Porezne uprave komentirali u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) te istaknuli kako to “smatraju diskriminacijom obrtnika u odnosu na ostala trgovačka društva”.

Primjer obrtnika paušalista je i zagrebački stručnjak za mobilne i internetske aplikacije koji je u sustavu obrta već dvije godine. Godišnje može ostvariti prihod do 300 tisuća kuna uz porezne pogodnosti.

“U suradnji sa svojom knjigovotkinjom ja sam provjeravao sve što radim, prije nego što sam ušao u paušalni obrt sam se dobro savjetovao o zakonima i propisima i ja se držim zakona”, rekao je za HRT obrtnik paušalist Danijel Kreko.

Zašto je Porezna uprava krenula u akciju? Oni sumnjaju da se preko paušalnog obrta prikriva nesamostalan rad i da državna blagajna ostaje bez nemalih poreznih prihoda. Na adrese obrtnika šalju opsežne upitnike kako bi otkrili moguće nezakonitosti.

Na tu svojevrsnu hajku Porezne uprave protiv obrtnika paušalista osvrnula se i Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a.



“Želimo reći da obrtnici paušalisti nisu nužno prekršitelji zakona i ovakvo slanje obrazaca svim paušalistima je diskriminacija i administrativno opterećenje u konačnici”, rekla je Đurđica Mostarčić.

Obrtnička komora traži povlačenje spornog upitnika, sankcioniranje pojedinaca i nadzor trgovačkih društva kako se ne bi samo obrtnike stavljalo na stup srama. Upozoravaju i na neprecizne i neodređene članke zakona.

“Obrtnička komora je kod donošenja izmjena zakona je već reagirala kako na izmjene općeg poreznog zakona tako i na izmjene članka 27 u porezu na dohodak i jednostavno nitko onda nije slušao. A ovo je sad problem na terenu”, istaknula je predsjednica Sekcije računovođa HOK-a.

Najveća je hajka na informatički sektor gdje je Porezna uprava ustanovila nagli rast broja paušalnih obrtnika.

“Najveći udio broja obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koji porez plaćaju samostalno je u znanstvenoj djelatnosti, informacijama i komunikacijama, administrativnim i ostalim uslužnim djelatnostima. Njima će se dodijeliti prvi pozivi za ispunjavanje upitnika”, priopćeno je iz Porezne uprave.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI