HAK: Jak vjetar ometa promet na više cesta

ilustracija

Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta na kojima se vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Jak vjetar povremeno i mjestimice puše na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević (ograničenje brzine je 40 km/h).

Zbog jakog vjetra na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Delnice i Kikovica, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporuča se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak starom cestom preko Gornjeg Jelenja (D3).

Poteškoće u prometu moguće su na dionicama cesta na kojima se vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

IZVANREDNE SITUACIJE NA CESTAMA

  • Zbog opasnosti od naleta na životinju (srnu) na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, kod čvora Novigrad pozivamo na oprez!
  • Vozilo u kvaru na autocesti A4 na 7+800 km između naplate Goričan i čvora Čakovec u smjeru Zagreba. Promet se vodi po dvije prometne trake.
  • Prometna nesreća na autocesti A6 između čvorova Čavle i Orehovica u smjeru Rijeke.

Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Više na: https://www.hak.hr/vijest/842/obvezna-zimska-oprema-2018.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu se očekuje veći broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost, voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

Na snagu je stupio novi Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5. (NN 20/2019). Više o Pravilniku možete naći na stranicama Narodnih novina na poveznici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_02_20_426.html. Kartu s javnim cestama objavit ćemo u sklopu HAK-ove Interaktivne karte.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI