Hasanbegović: ‘Arhive treba otvoriti pa provesti lustraciju!’

Patrik Macek/PIXSELL

- Uobičajeni rokovi koji se primjenjuju u svijetu ni na koji način se ne mogu primjenjivati na partijsku, komunističku Jugoslaviju. Hrvatska ne može biti sljedbenica te komunističke Jugoslavije i ti rokovi se ne mogu primjenjivati, rekao je.

U nedjelju je povjesničar, bivši ministar kulture i HDZ-ov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović gostovao  u emisiji televizije N1 Točka na tjedan gdje je rekao da snažno podupire prijedlog Mosta o otvaranju Državnog arhiva koji bi omogućio svima uvid u ‘komunističke dosjee’, jer se nadovezuje i na njegovu inicijativu kada je bio nadležni ministar.

Na pitanje što bi Mostov prijedlog o otvaranju Državnog arhiva zapravo donio i što misli o upozorenju Arsena Bauka da je dobar dio sporne građe već dostupan, Zlatko Hasanbegović je odgovorio da snažno podupire prijedlog te naglasio da je ključna točka inicijative bezuvjetno otvaranje svih arhiva državnopartijskog gradiva nastalog do konstituiranja moderne Hrvatske.

– Argumenti koje možemo čuti da je gradivo u pravilu dostupno su potpuno promašeni, iznose ih ljudi koji nikada nisu bili ni u kojemu arhivu. Gradivo je dostupno do 1987., ali isključivo ono koje nije klasificirano kao tajno ili vrlo tajno, a to je zapravo ključno gradivo, objasnio je bivši ministar i nastavio da je za otvaranje i gradiva koje je klasificirano na 30, 50 ili čak više godina.

– Uobičajeni rokovi koji se primjenjuju u svijetu ni na koji način se ne mogu primjenjivati na partijsku, komunističku Jugoslaviju. Hrvatska ne može biti sljedbenica te komunističke Jugoslavije i ti rokovi se ne mogu primjenjivati, rekao je.

Na sugestiju da je cijelom situacijom zbunjena i njegova nasljednica Nina Obuljen koja također smatra da je većina gradiva već otvorena, Hasanbegović je rekao da ona ‘očito nije dobro upoznata s arhivskom stvarnošću.’



-Otvaranje gradiva nije samo za povjesničare, nije samo historiografsko pitanje. Ono će donijeti i mora donijeti do određenih društvenih posljedica. Možemo ih nazivati ovako ili onako, ali riječ lustracija ne smije biti prognana iz hrvatskog javnog života. Ne treba biti predmet politikanstva i stranačkih podjela, objasnio je Hasanbegović i za kraj naglasio ‘da nitko ne može biti izuzet od istine’, pa čak ni HDZ, stranku za koju SDP tvrdi da je u njoj 80 tisuća komunista.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI