HASANBEGOVIĆ JE ŠEFA VRHOVNOG SUDA NAZVAO MANIPULATOROM: ‘On je nastupio konfuzno, pozvao se na Ustav, a ja moram zanovijetati’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović za N1 je kritizirao neke poteze novog predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića.

Naime, Domovinski pokret reagirao je na Dobronićeve izjave o pozdravu Za dom spremni za što je novi šef Vrhovnog suda rekao da je to “civilizacijsko, a ne ideološko pitanje te da bi taj pozdrav trebalo zabraniti”.

“Ono se nadovezuje na jedan ulomak iz njegova konfuzno napisanog programa u kojima iznosi tvrdnje koje nemaju niti ustavno-pravno niti zakonsko utemeljenje, što ga dodatno diskvalificira za obnašanje jedne ovakve dužnosti. On je nastupio konfuzno, pozvao se na Ustav, a ja moram zanovijetati. Te tvrdnje nemaju uporište u ustavnom tekstu i ovdje je riječ o prvorazrednoj manipulaciji. Ovdje se barata floskulama, o crnom i bijelom, dobru i zlu, dakle suci primjenjuju zakone. On je rekao da nije zadaća suda da provodi zakone, nego da stvara ozračja”, rekao je Hasanbegović.


Dodao je kako je Dobronić “otišao korak dalje i govorio o stanovitim tekovinama ZAVNOH-a, a očekivao sam da spomene i tekovine NOB-a”.

“Postoji preambula Ustava, koji se uopće ne može interpretirati na takav način i iz samoga Ustava, iz povijesne zbilje je jasno da je moderna hrvatska država nastala ne na tekovinama ZAVNOH-a, nego nasuprot tekovina ZAVNOH-a”, istaknuo je Hasanbegović.On smatra kako je Dobronić otvorio Pandorinu kutiju.

“Postoje stanovite baštine i potpuno je nerazumno na ovakav neustavan i nepravni način, politikantski i ideološki otvarati Pandorinu kutiju ustavnih povijesnih prijepora. Izrijekom je rekao da je nešto zabranjeno, a mi imamo inicijative da se nešto zabrani, prema tome kako nešto može biti zabranjeno, ako imamo inicijative?”, upitao je Hasanbegović.

No, naglasio je kako ne treba stvarati moralnu paniku.

Kritizirao je i postojanje Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je osnovala Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem.

“U konačnici, ne može nekakvo savjetodavno tijelo donositi bilo kakve preporuke, one nikoga ne obvezuju, cilj je da se stvori vrsta psihološkog pritiska na suce kako bi u pojedinim situacijama donosili odluke. Famozno Plenkovićevo Vijeće nema nikakvu pravnu težinu, a mene osobno ili bilo koga obvezuje kao i ježeva kućica”, zaključio je Hasanbegović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI