Hasanbegović: Mislim da Stier ima ambicije preuzeti HDZ

Patrik Macek/PIXSELL

Zlatko Hasanbegović kazao je i kako smatra da Plenković ne žali puno zbog Stierove ostavke

Zlatko Hasanbegović gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je u razgovoru s Ivanom Brkić Tomljenović komentirao jučerašnju ostavku ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera te koalicijsku vladu HDZ-a i HNS-a.

Prenosimo vam intervju:

Kako ste doživjeli Stierovu ostavku? Jeste li se čuli s njim?

To sam na neki način očekivao. Događaji u proteklih mjesec dana kulminirali su trgovačkim preslagivanjem. Geneza tog razvitka bila je u suprotnosti sa svime što je gospodin Stier zastupao u hrvatskom javnom i političkom životu, uključujući i njegov poznati politički traktat „Nova politička paradigma“.

Jeste li se čuli s njim? Jeste li mislili da će se možda predomisliti?



Nisam se čuo s njim u tom smislu. To je njegova osobna odluka koju sam ja očekivao obzirom na sve ono što sam znao o gospodinu Stieru i promatrajući razvitak političkog života.

Mislite li da ga je Plenković pokušao odgovoriti od toga?

Nisam siguran, ali čini mi se da Plenković nije pretjerano žalostan zbog njegove ostavke. Time mu se dodatno otvara prostor za politiku koju je on nazvao transformacijskom. To je sinonim za okončanje procesa političko-ideološke lustracije.

Mislite da ide ulijevo?

Ne bih to nazivao ni lijevo ni desno. Stari stranački sistem bezidejnosti i posezanja za vlašću radi vlasti sada se pokušava pod različitim izgovorima kanonizirati kao temeljna stranačka ideologija. U takvoj politici nema mjesta za gospodina Stiera, ali nije bilo mjesta ni za mene i gospođu Esih.

Stier kaže da će se posvetiti radu na terenu. Zalaže se za princip 1 čovjek, 1 glas za sva stranačka tijela i demokršćanske vrijednosti. Mislite li da je izgledno osnivanje neke stranačke frakcije?

Ja to ne mogu reći. Bilo bi neumjesno da ja seciram stanje u HDZ-u. Svoja očekivanja od HDZ-a sam završio i odlukom o nastavljanju samostalnog političkog djelovanja. Drugim riječima, odgovornost za budući smjer HDZ-a je na onima koji su danas u HDZ-u.

Mislite li da Stier ima ambicije za preuzimanje te stranke?

Činjenica je da je Stier kazao kako će se posvetiti unutarstranačkim odnosima i nekoj vrsti ideološke profilaciji stranke. To ukazuje da ima ambicije u tom smjeru.

Mislite li da je to realna ambicija? Može li okupiti veći broj ljudi?

Nezadovoljnici svakako postoje, no u velikim stranačkim organizacijama koje funkcioniraju kao interesne i klijentelističke strukture, vrlo je teško nastupati kao osoba od političko nacionalnih i ostalih vrijednosnih načela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI