HASANBEGOVIĆ OD PONEDJELJKA NE IDE NA POSAO: ‘Opunomoćit ću Bačića da mi podiže poštu’

SCREENSHOT n1

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović pojasnio je za N1 kako će njegov život izgledati od ponedjeljka. Naime, on je odlučio da se neće ni testirati ni cijepiti kako bi dobio covid potvrdu i mogao doći na posao u Sabor. Spomenuo je i uhićenja Gabrijele Žalac te sukob Milanovića i Banožića.

“Moj život u ponedjeljak će izgledati kao život polovine hrvatskih stanovnika koji će biti podvrgnuti protuustavnim, protuzakonskim i besmislenim ograničenjima”, rekao je Hasanbegović.

“Kao izabrani narodni zastupnik prisegnuo sam na Ustav. Ovakve besmislene odluke su protuustavne, to je moj politički stav utemeljen na činjenicama. Možemo raspravljati o apsurdnosti i besmislenosti s epidemiološkog, zdravorazumskog stajališta, ali ne može biti predmet rasprave i o čemu postoji suglasje da ove mjere predstavljaju kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava”, istaknuo je.

Dodao je kako “hrvatski Ustav poznaje okolnosti u kojima se mogu ograničavati ljudska prava i slobode, članak 17. kojeg treba primijeniti”.

“Iz meni nepoznatih razloga se ne primjenjuje. Potrebno je u zakonodavnom tijelu, Saboru, donijeti dvotrećinsku odluku o okvirima i razlozima ograničavanja tih ljudskih prava. U ovoj koronahisteriji se zaobilazi ustavnopravni poredak RH. Stvara se opasan presedan da je moguće putem medijske histerije, jednoumlja i neizabranog parapolitičkog tijela Stožera kršiti hrvatski Ustav i to je početka i kraj svake rasprave. Ne znam zašto se krši Ustav”, naglasio je saborski zastupnik.



Na pitanje zašto se ne obrati ustavnom sudu, odgovorio je da je “pred Ustavnim sudom  nekoliko tužbi i već je samoinicijativno trebao o tome odlučivati, ali svi znamo što je Ustavni sud, on je nažalost parapolitičko tijelo, znamo njegov sastav i kako se biraju suci, ali u fokusu mog interesa je zakonodavna djelatnost”.

“U Saboru postoji tročetvrtinska koronomanična većina i u svakom trenu se mogu donositi te odluke. Kao pristaša ustavnosti pokorio bih se svakoj odluci donesenoj u Saboru, neovisno o mom osobnom stajalištu. Sad imamo pravno nasilje, opasan presedan uvođenja segregacije među građane, ograničavanja temeljnih ljudskih prava zdravih necijepljenih osoba”, rekao je Hanasbegović.

Komentirajući izjavu Branka Bačića da to nije njegovo uvjerenje, nego da parazitira na glasovima istomišljenika, Hasanbegović je istaknuo da je Bačić “utjelovljenje hrvatskog političkog parazitizma i on je posljednja osoba koja može docirati o bilo čemu”.

“Naravno da će birači odlučivati o bilo čijoj političkoj sudbini. Ovdje imamo posebno opasan fenomen uvođenja novih podjela u društvo i pokušaja konfrontacije cijepljenog dijela stanovništva s necijepljenim i pokušaj medijske manipulacije i prenošenja odgovornosti Vlade na građane”, istaknuo je.

On od ponedjeljka neće ići na posao.

“Nisam ja činovnik, moj posao je parlamentarno i političko djelovanje i ono traje 24 sata. Iznosim jasan politički stav, imam tu obvezu prema biračima. Parlamentarna praksa poznaje i ono što se naziva bojkotom parlamentarnog rada. Imamo paradoksalnu situaciju – od ponedjeljka izabrani narodni zastupnik, pritom zdrav, ne može u Sabor. Može u kafiće, restorane, u javni prijevoz, po trgovačkim centrima, ali ne i u Sabor dok istovremeno cijepljeni novinar ili onaj s potvrdom, ili političar, koji također može širiti virus, to može. To je apsurdno… Bačića ću pokušati opunomoćiti u ponedjeljak i zamoliti ga da mi preuzima poštu jer od ponedjeljka ne mogu ući u poštu”, naglasio je Hasanbegović.

Dodao je kako to sve radi jer “nije licemjer i jer se protivi uvođenju mjera”.

Komentirao je i sukob Banskih dvora i Pantovčaka.

“Tu se neće ništa riješiti. Meritum prijepora i dalje mi nije jasan, ali iz fokusa javnosti izostaje činjenica da se ovaj prijepor može riješiti na jedan mogući način – promjenom Ustava. Imamo hibridnu ustavnu situaciju, on je u osnovi parlamentarni sustav i ključnu moć ima Vlada koja proizlazi iz Sabora, a i to je relikt političke trgovine između Račana i Mesića, tad su Ustavnim promjenama ograničene nadležnosti predsjednika Republike, ali je napravljen truli kompromis samo zato da Mesić ne bude potpuni fikus i stvoren je Ustavni model tzv. suodlučivanja u pitanjima vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti. Moguća su dva načelna rješenja – da se predsjednik Republike svede u ceremonijalne okvire ili da se u ovim konkretnim ovlastima pojača uloga predsjednika Republike u nadležnostima koje su mu propisane”, zaključio je Hasanbegović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI