Hasanbegović: Suočiti se treba isključivo s jugo-komunističkim nasljeđem! Sve ostalo je popuštanje Pupovcu i HNS-u!

screenshot

Raspravu o tome treba li zabraniti pozdrav jedne postrojbe Hrvatske vojske Hasanbegović je nazvao nacionalnim mazohizmom!

“Ovo je bila vatrogasna mjera koja je trebala zadovoljiti interese Plenkovićevih ključnih koalicijskih partnera, prvenstveno Milorada Pupovca,” izjavio je u petak u Bujici na Z1 televiziji dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i politički tajnik stranke Neovisni za Hrvatsku, komentirajući preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. 

Ništa neće biti zabranjeno jer sudovi trebaju suditi isključivo temeljem zakona! Poznavajući Plenkovićev politički modus operandi, ovo će biti zaboravljeno već za nekoliko dana, a do idućih izbora više nitko neće ni spominjati zabrane – smatra dr. Hasanbegović uz napomenu da bi, kako je rekao, bilo kakva zabrana grba HOS-a ili pjesme ‘Bojna Čavoglave’ bila ravna političkom samoubojstvu.

RASPRAVLJATI O HOS-u KAO LEGALNOJ POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE – BIZARNO JE!

“Tzv. Dokument dijaloga već sam nazvao intelektualnim nedonoščetom, personifikacijom političke filozofije gospodina Plenkovića – izbjegavanja mišljenja ili jasnog stava o bilo čemu i zadržavanje vlasti isključivo zbog vlasti,” uvodno je analizirao Hasanbegović. 

Hasanbegović: – Hrvatska država trebala bi se konačno suočiti s polustoljetnom jugoslavenskom komunističkom vladavinom i ukloniti njene simbole, a jedini stvarni razlog za donošenje odluke o formiranju ovoga Vijeća bila je nametnuta i nepostojeća afera HOS-ove ploče, ploče poginulih pripadnika jedne zakonite postrojbe Hrvatske vojske u jednom hrvatskom gradu. Tada je Plenković popustio pritiscima svojih koalicijskih partnera, Pupovca i onoga što se naziva HNS. Umjesto da sukladno europskim praksama raspravljamo o posljedicama komunističke vladavine, mi raspravljamo o bizarnoj stvari – može li simbol zakonite hrvatske ratne postrojbe biti istaknut bilo gdje u Hrvatskoj?!



NACIONALNI MAZOHIZAM: ČOVJEK KOJI JE SLAGAO VIJEĆE TREBAO BI BITI TEMA ISTOGA VIJEĆA!

Raspravu o tome treba li zabraniti pozdrav jedne postrojbe Hrvatske vojske Hasanbegović je nazvao nacionalnim mazohizmom!

Premijera Plenkovića podsjetio je na Platformu europskog sjećanja i savjesti, koordinaciju niza instituta i udruga koje vrše zadaću koju je Vijeće za suoćavanje s prošlošću trebalo vršiti u Hrvatskoj. “Plenković je još 2015. godine kao zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik neformalne zastupničke skupine ‘Pomirba europske savjesti’ kao pritajeni pretendent za preuzimanje položaja predsjednika HDZ-a, sudjelovao na izložbi o komunističkim zločinima. On dobro zna da u nju, u istraživačkom smislu, ne može biti uključen nitko tko ne potpiše izjavu da nije surađivao s tajnim službama komunističkih režima, a kamo li da je obnašao bilo kakvu vlast u komunizmu ili pripadao toj organizaciji. Mi smo dobili travestiju – jedan od ključnih kadrovika Plenkovićevih suradnika koji je ujedno odlučivao I o tome tko može ući u Vijeće po politikantskom kriteriju, trebao bi biti predmetom raprave istoga Vijeća,” ustvrdio je Zlatko Hasanbegović u Bujici.

Dodao je kako su neki članovi Vijeća donedavno u svojoj veleposlaničkoj rezidenciji isticali Titove slike – aludirajući na Ivu Goldsteina u Parizu: “Ovo je farsa i kompilacija različitih i međusobno nespojivih interpretacija! Dokument je ujedno i vjerna preslika neke vrste intelektualnog stanja akademskih i intelektualnih elita u Hrvatskoj u 21. stoljeću! On ne može biti podloga za bilo kakve rasprave, o tome više nećemo raspravljati, već za nekoliko dana!”

Dokument od 33 stranice za kojeg je dr. Letica izračunao da ima preko 90 tisuća slovnih znakova i više od 12 tisuća riječi, a nigdje nema ni riječi Jasenovac, ni Bleiburg, Zlatko Hasanbegović je nazvao “bućkurišem” i konstatirao: “To nisu nikakve preporuke, jer ne obavezuju ni same članove Vijeća!”

Gost Bujice smatra da je Hrvatska u stanju verbalnog građanskog rata – posebice nakon 2000. godine kada je pokrenut “sofisticirani postupak sustavne rehabilitacije jugoslavenskoga komunističkoga nasljeđa.”

Hasanbegović je ipak u Dokumentu dijaloga pronašao i jednu satisfakciju, kako je rekao, a to je da se antifašizam zbog čije je interpretacije svojedobno bio izvrgnut ruglu, sada naziva ideologemom zloporabe i rehabilitacije i revitalizacije suštinske naravi jugoslavenskoga komunizma. Priznao je da je protivnik svih zabrana, jer su svi simboli višeznačni, a misli da se trebaju procjenjivati od slučaja do slučaja. Tu se složio s izdvojenim mišljenjem rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željka Tanjića.

Voditelj je rekao kako po Kusiću ispada da je petokraka koju su nosili Šljivančanin i Mladić legalna, a HOS-ovcima je mjesto na groblju…

“To je na tragu skandalozne presude Ustavnoga suda vezano uz jedan konkretan predmet, gdje je sud koji u historiografskim stvarima čine ljudi koji nemaju kompetencije i o tome ne znaju baš ništa, posegnuo za formulacijama općepoznate povijesne istine. Ovdje se nameće i problem selektivnog tumačenja preambule hrvatskog Ustava koji do danas služi za pokriće rehabilitacije komunističke jugoslavenske baštine. Preambula je nepotrebna! Svi ignoriraju dio u kojem piše da je moderna hrvatska država nastala i na odbacivanju komunističkog sustava,” bio je jasan Hasanbegović.

HASANBEGOVIĆ: “KUNA SE NITKO NE ODRIČE!”

U Bujici je objavljeno priopćenje Marka Perkovića Thompsona koje je nakon emisije objavljeno i na njegovoj službenoj stranici. Popularni glazbenik poručio  je kako ‘Bojna Čavoglave’ nije zabranjena niti bi smjela biti zabranjena, a da svatko tko je pokuša zabraniti nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata. Pjesma je nastala u Domovinskom ratu kao budnica i nema veze s totalitarnim režimima…

Voditelja emisije zanimalo je zašto danas imamo kunu, ‘Lijepu našu’, župane i županije te vojne činove koji su se također koristili u NDH, a problematizira se samo ‘ZDS’…

“Kuna se nitko ne odriče! Kao ministar kulture odbio sam dati vrstu dotacije jednoj poznatoj hrvatskoj književnici za predstavljanje njenog djela u stranoj zemlji i to na intervenciju hrvatskog veleposlanika. Tražila je hrvatske kune, a u njenom romanu koji govori o provali tzv. fašizma u Hrvatskoj 90-ih godina – jedan od ključnih ‘argumenata’ upravo je imenovanje valute imenom kuna. To su besmislice! Ustaški pokret i Nezavisna Država Hrvatska 1945. poraženi su. Jugoslavenski komunisti sustavno su se, do biološkog uništenja, obračunali s ustaškim pokretom, a pod tom krinkom obračunali su se i sa svim stvarnim, izmišljenim ili potencijalnim neprijateljima, pa tako i s idejom hrvatske državne neovisnosti. Izvor svih problema je komunistička baština i njene posljedice,” kazao je gost. 

HRVATSKOM VLADA KARTEL POSTKOMUNISTIČKIH OLIGARHA! 

Hasanbegović: “Plenković se često poziva na Platformu europskog sjećanja i savjesti. Upravo iz svog bruxelleskog habitusa, trebao bi biti provoditelj koncepta te iste platforme, a podsjetio bih da ja ista Platforma nedavno objavila izvješće u kojem stoji rečenica: “Danas iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha koji je preuzeo vlast nad državama, strankama i medijima…” Hrvatska je klasičan primjer takvog stanja.

Hasanbegović je kritizirao i Arhivski zakon Nine Obuljen-Koržinek.

“Zakon omogućuje da se otvoren arhiv, perfidnim ograničenjima ponovno zatvara. Potpuno je jasno kome je to u interesu – dubokoj državi koja svoj društveni položaj i moć i 2018. godine temelji (od akademskih položaja do poslovnog svijeta i gospodarstva) isključivo na baštini jugoslavenskog komunizma, to je taj kartel postkomunistčkih oligarha,” kazao je gost emisije. 

Komentirao je i zaštićene najmoprimce, odnosno Zakon o najmu stanova kojega sada usvajamo, kako je rekao, isključivo zbog presude Europskog suda za ljudska prava.

“Tu imamo paradoks primjetan kod svih hrvatskih vlada. U svim važnim pitanjima hrvatske vlade postupaju kao izvršitelji bruxelleskih središta moći i provoditelji tuđih naloga, jedino im se probudi suverenistički instinkt i nerv kada trebaju provesti naloge o poništavanju različitih nepravdi iz razdoblja jugoslavenske komunističke vladavine. ‘Suverenisti’ smo samo onda kada treba vratiti oteto privatno vlasništvo i kada treba bojkotirati odluku o izručivanju samovidljivih glava komunističkog terora, mislim na slučaj Perković i Mustač…”

NE ŽELIMO BITI INSTRUMENT U RUKAMA RASPADNUTOG SDP-a – NE PODRŽAVAMO RAD CIJELE VLADE, A NE SAMO MARTINE DALIĆ!

Voditelj je na kraju spomenuo kako Neovisnima za Hrvatsku neki spočitavaju da ne žele glasovati za opoziv Martine Dalić. Hasanbegović je rekao da su svoje mišljenje o Vladi dali istupanjem iz parlamentarne većine. 

“Samo smo rekli da ne želimo sudjelovati u akrobacijama političkih diletanata iz dijela oporbenih stranaka koji su kompromitirali vrlo važan institut parlamentarnog opoziva. Sjetimo se svih onih prethodnih opoziva, čak i oni koji su ih inicirali nisu se pojavljivali na glasovanju! Mi nismo instrument u rukama raspadnutog SDP-a. Ne sudjelujemo u pokretanju inicijative, a kada se ona pojavi pred Hrvatskim saborom, mi ćemo jasno ponoviti svoje stajalište, nismo dio većine, oporba smo i ne podržavamo nijednog ministra,” zaključio je Hasanbegović, uz napomenu da neka oni koji su inicirali opoziv Martine Dalić donesu 73 potpisa pa će dobiti i tri potpisa NHR-a, no to se neće dogoditi…

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI