HASANBEGOVIĆ UZVRAĆA UDARAC: ‘Hribar je vrh sante leda kojom se treba pozabaviti DORH! Politički je odgovorna i ministrica Obuljen!’

screenshot

Negativno Izvješće Državne revizije za HAVC, treći je takav dokument u zadnjih nekoliko godina. Godine 2013. su Proračunskim nadzorom Ministarstva financija evidentirane sumnje u netransparentno trošenje čak 50 milijuna kuna, nakon toga je lani uslijedio Hasanbegovićev Upravni nadzor, koji je sada potvrdila i Državna revizija.

Saborski zastupnik i bivši ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović istupe Nine Obuljen nazvao je „prvorazrednim cinizmom“, smatra da se njezinom političkom odgovornošću trebaju pozabaviti „oni koji o tome odlučuju“ i trvdi da je Upravni odbor HAVC-a djelovao kao Hribarov fan club… Hasanbegović je u Bujici podržao i Marka Perkovića Thompsona koji je jučer bio na Prekršajnom sudu u Splitu zbog pjesme „Bojne Čavoglave“, a govorio je i o otvaranju Državnog arhiva te otkrio gdje je i kada služio vojsku…

Gostujući u ponedjeljak navečer u Bujici na Z1 i partnerskim lokalnim televizijama, bivši ministar kulture i aktualni saborski zastupnik dr. Zlatko Hasanbegović, komentirajući ostavku Hrvoja Hribara, sada već bivšeg ravnatelja HAVC-a, odgovorio je na prozivke Nine Obuljen koja ga je optužila da se oglušivao na pozive za pomoć Upravnog odbora HAVC-a: – Kako izgleda dijalog s Hribarom, iz prve ruke može potvrditi i Obuljen – Koržinek koja je prebivala na našim sastancima, kao članica Upravnog odbora HAVC-a, koji je očito djelovao kao njegov fan klub!

HRIBARA JE TREBALO ODMAH SMIJENITI, NA NJEGOVO MJESTO NE SMIJE DOĆI NITKO IZ TE INTERESNE MREŽE!


Voditelj je odmah na početku citirao Denisa Kuljiša, kolegu novinara koji je smjenu Hribara nazvao velikim trijumfom Zlatka Hasanbegovića. Kuljiš je izgubio sud za klevetu od Hribara u prvom stupnju pa sad negativno Izvješće Državne revizije ide i njemu u prilog. Hasanbegović je odgovorio: – Ja sam lišen bilo kakvoga trijumfalizma. Nazvao bih ovo jednom vrstom moralne zadovoljštine jer sam zbog načelnog stava o Hribaru koji je potvrđen nalazom revizije, bio izložen Goebbelsovskoj kampanji u kojoj me se etiketiralo na najgore moguće načine. Ova klijentelističko-interesna skupina koja živi od novca poreznih obveznika, ta mreža nije ostala samo na domaćem prostoru, nego je preko svojih snažnih veza na međunarodnom području tu kampanju prenijela i tamo, gdje me se denunciralo s najvećim kletvama kao fašista, revizionista itd…

Negativno Izvješće Državne revizije za HAVC, treći je takav dokument u zadnjih nekoliko godina. Godine 2013. su Proračunskim nadzorom Ministarstva financija evidentirane sumnje u netransparentno trošenje čak 50 milijuna kuna, nakon toga je lani uslijedio Hasanbegovićev Upravni nadzor, koji je sada potvrdila i Državna revizija.„To je cijela jedna sapunica,“ rekao je Hasanbegović i nastavio: „U sjeni ostaje činjenica da je, na žalost, Državna revizija ušla u HAVC prvi puta tek prošle godine. Sve ove godine Državna revizija tamo nije bila, a nalaz revizije ključan je za konačne odluke. Hribar je samo vrh sante leda! Bez obzira na taj pojedinačni slučaj zloporabe moći – ovdje se radi o klijentelističko interesnoj mreži. Ovo nije iznimka, ovo je posljedica loše postavljenog sustava HAVC-a. Ono što je važno reći, cijeli ovaj problem se ne može riješiti samo smjenom Hribara. Upravni odbor trebao je to učiniti isti dan kada je dobio nalaz revizije. Ovaj problem je dubinski i ne može se riješiti smjenom jednog čovjeka. Ne može ga zamijeniti nitko to pripada istoj interesnoj skupini. Ne zato da bi se uništio HAVC, nego zato da bi se ojačao i služio svojoj svrsi.“

MINISTARSTVO KULTURE – BANKOMAT ZA HRIBARA!

Na pitanje kako komentira činjenicu da je aktualna ministrica bila članica Upravnog odbora Hribarova HAVC-a baš u 2015. na koju se odnosi negativno Izvješće Državne revizije, ali i kada su odobravana sredstva za film „15 minuta – masakr u Dvoru“, ona je branila Hribara… Hasanbegović odgovara: – Ne bih sveo ovo sve na relaciju bivši ministar, sadašnja ministrica, ali smo i danas svjedočili jednoj kontradikciji. Slušamo floskule o tobože sjajnom sustavu koji nema nijedan nedostatak, a onda, s druge strane, vidimo poteškoće kao posljedicu brojnih nedostataka u zakonu. Taj problem se ne može riješiti osobnim promjenama. HAVC se ponaša kao neovisna agencija, a to je kulturna ustanova koju je osnovalo Ministarstvo kulture. Taj se odnos sveo na to da je Ministarstvo bankomat, a svaki upit o trošenju smatra se tobožnjim udarom na audiovizualni centar!

HASANBEGOVIĆ ONEMOGUĆIO HRIBARU DA DOBIVA NAKNADU I KADA ODE IZ HAVC-a!

Komentirao je i optužbe Nine Obuljen da se „oglušio“ na pozive za pomoć iz Upravnog odbora HAVC-a i da nije bilo dijaloga između njih: – To je prvorazredni cinizam jer se ono što je utvrđeno revizijom prebacuje na onoga tko je od prvoga dana ukazivao na probleme. Kod Hribara se radi o jednoj vrsti arogancije, a ja tijekom svog djelovanja ni s kim nisam želio dijalogizirati. Moje načelno stajalište je bilo i ostalo; o provedbi nalaza državnih tijela – ne može biti dijaloga! Onemogućio sam Hribarovu promjenu Pravilnika u kojem je stajalo da će dobivati novčanu naknadu i kada mu prestane dužnost kao ravnatelja HAVC-a! Kako izgleda dijalog s Hribarom – iz prve ruke može potvrditi i Obuljen – Koržinek koja je prebivala na našim sastancima, kao članica Upravnog odbora HAVC-a, koji je očito djelovao kao fan klub gospodina Hribara!

Nina Obuljen vam prigovara da nije bilo komunikacije između vas, no dajte nam otkrite koliko je mailova poslala vašoj zamjenici Ani Lederer – upitao je voditelj, a bivši ministar odgovorio: – Ne bih govorio o korespondencijama… U Ministarstvu je sve razvidno. Imao sam sastanke s Hrvojem Hribarom te raznim producentima i udrugama. U razgovorima sa svima sam jasno nastupao. Moj cilj nije bio ukinuti ili ući u sustav audiovizionalne djelatnosti, već ga riješiti klijentelizma i protuzakonitih postupanja.

Što je s političkom odgovornošću Nine Obuljen – zanimalo je voditelja, a Hasanbegović je odgovorio: – Ja o tome ne odlučujem. O tome odlučuju drugi. U konačnici, to i nije ključno pitanje. Na ovome se ne može stati! Ovo nisu tek obične nepravilnosti. Ključna uloga je sada DORH-a koji mora dublje zaći u cijelu problematiku.

Bujanec je pitao Hasanbegovića: „Tko vama plaća parking za privatni automobil?! Hribaru plaćaju porezni obveznici i to u Kaptol centru, 12.000 kuna na godinu…“ Hasanbegović je odgovorio: – Ja nemam parkirno mjesto. Živim u zoni gdje se parkiranje ne plaća. To je samo jedan od elemanata jedne vrste bahatosti, arogancije i gubitka bilo kakvog dodira sa stvarnošću.

RIZNICA ZVANA HAVC

Mnogi novinari koji su napadali Hasanbegovića bili su na platnom spisku Hrvoja Hribara. U Kaptolu centru često je ispijao kave sa Zrinkom Vrabec-Mojzeš koja je na neprimjeren i ružan, prostački način, ispod svake razine, čak vrijeđala i Hasanbegovićevu djecu…

HASANBEGOVIĆ: – Kada sam govorio o egzistenciji klijentelističko-interesne mreže, stojim u potpunosti iza tih riječi. To se može vidjeti pomnom raščlambom svih tijekova novca. Istina je da su neki novinari i kolumnisti bili povezani s tom riznicom koja se zvala HAVC i iz te činjenice možemo povući zaključak kako su hrvatski mediji pratili tu problematiku.

Šef Bandićeva ureda, pukovnik Miro Laco završio je 30 dana u Remetincu jer je omogućio bolesnoj TV voditeljici prijevoz službenim automobilom do bolnice u Austriji, a Hribar evo, gostuje na N1 televiziji on nije u Remetincu – konstatirao je Bujanec, a Hasanbegović se nadovezao: – To je selektivna primjena prava u funkciji određenih političkih ciljeva. Ključni problem hrvatskog društva i ono što je mene zanimalo, jest zakonitost, poštivanje procedura temeljenih na zakonu i jednaka primjena zakona na sve.

Kad govorite da je slučaj Hribar samo „vrh sante leda“ na što točno mislite, gdje još ima klijentelizma?

„Načelno, cijeli moj kratak mandat se preko medijske harange htio prikazati kao jedna vrsta ekcesa i uskogrudno temeljenog proračuna,” odgovara Hasanbegović i nastavlja: – Na žalost, ovo u HAVC-u se može pronaći i u drugim ustanovama. Ključne osobe u HNK Zagreb i Rijeka – Vrgoč i Buljan, Frljić i Blažević, svi su oni nastupali kao neka vrsta agitatora i prikazivali legitimne mjere Ministarstva kao rezultat ideološkog obračuna. U tim je ustanovama bilo raznih nepravilnosti vezanih uz putovanja u inozemstvo i slično, pa će biti vrlo zanimljivo kada Državna revizija izda konačne naloge i iz tih ustanova! Ja sam intendanta HNK Rijeka Marina Blaževića odbio potvrditi. To je bilo moje zakonsko pravo. Nakon toga trebao se raspisati novi natječaj, no sadašnje Ministarstvo kulture je prešutno prihvatilo Blaževića kao novog intendanta iako nije bilo novog javnog natječaja! O tome se šuti…

UGROŽENI INTERESI ŠERBEDŽIJE I MIRKOVIĆA, JASEN MESIĆ SENTIMENTALAN PREMA HRIBARU…

Komentirao je i napade Danila Šerbedžije i Igora Mirkovića: – Imaju pravo na svoja legitimna stajališta. Svi su oni bili uključeni u djelovanje HAVC-a. Smjenom Hrvoja Hribara vide ugrozu svojih interesa, posebice onih financijskih!

Na pitanje zašto je Jasen Mesić tako žestoko podržavao Hribara, Hasanbegović je odgovorio: – Mesić je bio ministar kulture u vrijeme kada je stvoren HAVC i možda iz te činjenice proizlaze i stanoviti sentimenti. Jedno su sentimenti, no trakavica koja se zove Hribar traje godinama i svima je jasno da je ovo očekivani epilog. Važno je znati da Hribara razrješuje Upravni odbor. Novi Upravni odbor je imenovan tek nakon završetka moga mandata. Sa starim nije bila moguća suradnja jer nije nastupao kao samostalno tijelo, već kao Hribarov fan club.

Na pitanje je li bilo pritisaka iz HDZ-a da se ne smijeni Hribar, Hasanbegović je otkrio: – Bilo je rasprava da ne bi bilo dobro u predizbornom razdoblju otvarati to pitanje. Ja ga nisam otvarao zato što je Vlada bila u tehničkom mandatu, pa se u takvim okolnostima takve odluke ne mogu donositi. Nisam želio ‘lomiti preko koljena’. Pokušao sam ukazati na probleme, no Hribar je odbijao takvu vrstu dijaloga. Nakon toga biran je novi Upravni odbor, pa je došao ovaj nalaz Državne revizije. Ostalo znamo…

Na pitanje gdje je tih 180 dugometražnih filmova o kojima priča aktualna ministrica i kakvi su kriteriji dodjele sredstava za filmove, Hasanbegović je pojasnio: – Istina je da se više filmova snima danas nego jučer ili prekjučer. No, moramo znati da smo živjeli u ratno i postratno vrijeme, pa nije bilo sredstava. Nisam želio ulaziti u estetske vrijednosti filmova, držao sam se zakona. HAVC se vodio tobožnjim uspjehom filmova na festivalima. No, u festivalskim žirijima često sjede ljudi određenog svjetonazora. Kod nekih filmova je zato bilo prilagođavanja scenarija afinitetima članova žirija! Često se zaboravlja, no jedan od kriterija za procjenu uspješnosti filma trebao bi biti gledanost u hrvatskim kinima. Tada dolazimo do jedne posve druge slike…

APSURD JE THOMPSONA ZVATI NA SUD ZBOG „BOJNE ČAVOGLAVE“!

Hasanbegović je na kraju emisije komentirao i današnji posjet Bosni i Hercegovini te neizvravno prozvao Dodika i srpsku politiku: – To je vrlo važna posjeta. Ona se odvija u jednom kritičnom terenutku za BiH. Već duže vrijeme svjedočimo buđenju starih apetita onih koji vjeruju da mogu ostvariti svoje agresivne ciljeve u ovo mirnodopsko vrijeme.

Osvrnuo se na Božu Petrova koji se priklonio njegovoj inicijativi o otvaranju Državnog arhiva za građu od prije 22. prosinca 1990. Godine: – Snažno sam podržao tu inicijativu. To je važno pitanje i važan zakon, no ne može se donijeti bez jasne političke volje. Ključna pozadina tog zakona mora biti otvaranje svih arhiva iz komunističke Jugoslavije, što je tek mali korak i preduvjet za suočavanje sa cjelokupnom baštinom jugoslavenskog komunizma i njegovim pogubnim posljedicama. To nije okrenutost u prošlost, već je riječ o našoj sadašnjosti i boljoj budućnosti. No, neki su to prikazali kao ‘lov na vještice’ i koristili staru floskulu o „ustašama i partizanima“. Oni koji tako govore nemaju čistu savjest ili dolaze iz okruženja koje je opterećeno jugoslavenskim totalitarnim nasljleđem.

U ponedjeljak je na Prekršajnom sudu u Splitu, najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković – Thompson davao izjavu zbog prekršajnog naloga PU Šibensko-kninske, zbog izvođenja pjesme „Bojna Čavoglave“ na Dan pobjede u Kninu. Voditelj je pitao Hasanbegovića zašto nekome smeta ta pjesta i njezin početak – Za dom spremni?

Hasanbegović je kratko odgovorio: – Ta pjesma je kultna pjesma Domovinskog rata i svaka rasprava o tome da li se ona može izvoditi je apsurdna! To su sve problemi koje je prepoznala i ova Vlada i najavila stanovite korake kojim bi se konačno trebalo dati jedan pravorijek i epilog cijele problematike. Što će biti poduzeto, svjedočit ćemo u narednim mjesecima…

Hasanbegović nema ništa protiv ponovnog uvođenja služenja vojnog roka: – To je ozbiljno pitanje. Kako god se ono riješilo, ne može biti parcijalno i ne može biti izuzetaka da neki služe, a neki ne. Na pitanje je li on služio vojni rok, dr. Hasanbegović je odgovorio: – Jesam. U 9. gardijskoj brigadi s 1999. na 2000. godinu, kao običan pješak, prašinar… U Otočcu i na Velebitu, bez obzira što sam tada bio profesor povijesti. Bilo je to jedno vrlo lijepo iskustvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI