HDZ IMA PRIJEDLOG ZAKONA KOJI BI ZAUSTAVIO KOMŠIĆA: Karta se preklapa s paradržavnom Herceg-Bosnom

Foto: Twitter

Dužnosnici HDZ-a BiH poslali su svoj prijedlog međuresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućila dosadašnja praksa da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva.

Najveća promjena jest uvođenje tri izborna područja nazvana “A”, “B” i “C”.

Tako bi se u prvom našle sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva živi više od dvije trećine bošnjačkog naroda, u izbornom području “B” našle bi one u kojima prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva živi više od dvije trećine hrvatskog naroda, a sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje “C”.

To znači da bi se u području A našli Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo (FBiH), Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Čelić, Banovići, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Doboj-Istok, Teočak, Sapna, Zenica, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Zavidovići, Visoko, Breza, Olovo, Doboj-Jug, Bihać, Sanski Most, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Ključ, Bužim, Konjic, Jablanica, Bugojno, Donji Vakuf, Goražde, Pale (FBiH) i Foča (FBiH).

U području “B” bili bi Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Čapljina, Čitluk, Prozor-Rama, Neum, Ravno, Orašje, Domaljevac-Šamac, Kreševo, Dobretići i Usora, a u trećem, “C” području Grad Mostar, Stolac, Travnik, Vitez, Jajce, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Odžak, Žepče, Vareš, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Distrikt Brčko-opcija FBiH.



Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrao bi se kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od područja “B” i “C” osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja “A” i “C”. Ako kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ako niti jedan hrvatski kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova”, stoji u prijedlogu. Isto pravilo vrijedi i za bošnjačkog člana, s time da je dano presudno područje “A”.

Prve reakcije iz Sarajeva nisu baš najbolje. Politički analitičar Jasmin Mujanović putem Twittera napisao da je ovo “HDZ-ov virtualni treći entitet u praksi”.

Zamjerku ima i na broj ljudi u izbornim područjima – jedinica “A” imala bi oko 1,4 milijuna birača, jedinica “B” manje od 200.000, dok jedinica “C” iznosi oko 420.000.

Jednu podudarnost uočio je i portal istraga.ba, koji napominje da područje “B”, presudno za izbor hrvatskog člana predsjedništva, obuhvaća sve općine koje su bile pod kontrolom HVO-a, odnosno paradržavne tvorevine “Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI