HDZ JE I DALJE UVJERLJIVO PRVI, MOŽEMO! JAKO SKOČIO: Plenković gotovo jednako najpozitivniji političar kao i Milanović

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi CRO Demoskop za srpanj.

HDZ je i u srpnju uvjerljivo na prvom mjestu. Vladajuću stranku, uz rast rejtinga, bira 27,4 posto ispitanika. SDP se, uz blagi pad, dodatno udaljio sada su na 18,7 posto. Jako im se približila, s 16,9 posto, platforma Možemo! koja i ovoga mjeseca bilježi rast od gotovo 4 postotna boda.

Nakon toga su dvije desne opcije, Domovinski pokret koji bilježi pad rejtinga – u srpnju 6,4 posto- a onda i Most s nešto blažim padom – koji je u srpnju na 4,8 posto. Zatim slijede HSS, Fokus, Centar i IDS.


Iza njih su HNS, a ispod jedan posto pala je stranka preminulog Milana Bandića. Postotak neodlučnih i dalje je visok – 13,7 posto.

Predsjednik Zoran Milanović u srpnju je nešto pao u odnosu na lipanj i potpora mu je 17,5 posto, no i dalje ostaje prvi izbor za najpozitivnijeg političara. Blagi rast bilježi premijer Andrej Plenković koji su srpnju ima 17,1 posto, pa su rejtinzi dvaju predsjednika najbliži u zadnjih godinu dana – 17,5 naprema 17,1.Ozbiljno im se približio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je, uz rast rejtinga, u srpnju na 14,9 posto.

Miroslav Škoro je na 2 posto, predsjednik SDP-a Peđa Grbin na 1,9 posto. Slijede Božo Petrov s 1,8 posto i Miro Bulj s 1,7 posto, kao i ministar financija Zdravko Marić.

Ispod toga su i Nikola Grmoja s 1,4 posto i ministar zdravstva Vili Beroš koji je pao ispod jedan posto. Više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko!

Građani najčešće premijera Andreja Plenkovića vide kao najnegativca. Poruka je to više od četvrtine ispitanika, nešto više nego u lipnju (srpanj – 26,3 posto, lipanj – 26 posto). Češće nego tada građani predsjednika Republike Zorana Milanovića (srpanj – 19,7 posto, lipanj – 15,1 posto) vide u negativnom svjetlu. Treći najnegativac je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u srpnju 4,5 posto.

Dvostruko rjeđe nego u lipnju građani negativnim smatraju Miroslava Škoru. Slijedi Milorad Pupovac, pa Peđa Grbin i Vili Beroš te Zlatko Hasanbegović (srpanj – 1,6 posto, lipanj – 2,6 posto).

U top deset negativaca su još Hrvoje Zekanović i Nikola Grmoja. Da su negativni svi političari poručuje 11,7 posto ispitanika.

Ured predsjednika Milanovića u srpnju je dobio 2,90 posto, Hrvatski sabor 2,20 posto, a Vlada je prošla bolje nego u lipnju i sada je na 2,40 posto. Dakle, trojka i dvije dvojke.

Pesimističnih je nešto manje nego prošlom mjeseca ali i dalje 62,5 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. Da je smjer dobar smatra manje od četvrtine ispitanika.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 5. do 8. srpnja 2021. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI