HDZ-ov pokušaj opoziva Milanovića završio bi kao i pokušaji oporbe da smjene Ćorića! Tresla bi se brda rodio bi se miš

Foto:Pixsell

Zbog istupa predsjednika Zorana Milanovića i sukoba s drugim političkim akterima govori se o opozivu, a HDZ priznaje da i sam razmatra tu opciju.

Posljednjih dana više HDZ-ovaca ponovilo je tu mantru HDZ-ovog senatora Vladmira Šeksa koji je s predsjednikom Milanovićem na ratnoj nozi već odavno. Oporba smatra kako predsjendik nije učinio ništa što bi zahtjevalo njegov opoziv.

U raspravu mediji su uključili i ustavno pravne stručnjake koji su također podjeljeni. Jedni smatraju kako je Milanović svojim djelovanjem oko predlaganja kandidata za predsjednika/cu prekršio Ustav i treba biti opozvan, a drugi nije učinio ništa protuustavno i protuzakonito.

No, može li HDZ tehnički uopće pokrenuti opoziv i kako taj postupak uopće izgleda.

Naime, postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske može pokrenuti, prema članku 105. Ustava, Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika (101 zastupnik od ukupno njih 151), ako je Predsjednik odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti.

Više o načinu pokretanja opoziva i koje preduvjeti se moraju ispunit da bi opoziv bio pokrenut možete pročitati OVDJE.

Nema većine za pokretanje postupka

Dakle već postoji način na koji se Predsjednika može opozvati. Taj način je težak i kompliciran iz razloga zbog načina na koji je Predsjednik izabran-većinom cijelog naroda. Raspisivanje referenduma kojim bi se tražio opoziv predsjednika, morao bi opet prolaziti procedure kroz Sabor, Vladu, ali u Ustavni sud te kao takav bi zasigurno izgubio smisao.



Vladajuća koalicija bez glasa Reformista Radimira Čačića, koji s Milanovićem ima dobar odnos, ima 75 mandata, Domovinski pokret na izborima je, prije unutarnjih dioba, osvojio 16 mandata, a Most njih osam.

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepan Bartulica već je otklonio bilo kakvu mogućost da bi podržali opoziv predsjednika Milanovića jer smatraju kako nije učinio ništa protuzakonito. To je rekao i Nikola Grmoja dodavši kako bi s obje ruke glasao za opoziv Vladimira Šeksa iz pravosuđa.

Većinu čini 101 zastupnik

Dakle sad kad bi se išlo u pregovore u opoziv Milanovića s kim bi se HDZ dogovarao? Sa strankom s kojom je rekao kako oko nje treba napraviti sanitarni kordon? Ili s Mostom s kojim Plenković ratuje otkako je došao u Hrvatsku, a pitanje je bi li HDZ-ov prijedlog opoziva podržali i zastupnici manjina..

Plenković je nažalost uništio sav HDZ-ov koalicijski potencijal. Osim SDSS-a i par malih nazoviliberalnih strančica koje bez priljepljivanja uz HDZ ne bi uspjeli uopće politički preživjeti HDZ nema stranaka s kojima može surađivati. Plenković je uspio napraviti sanitarni kordon oko vlastite stranke.

Dakle, Plenkovićev pokušaj pokretanja opoziva predsjednika Republike Zorana Milanovića završio bi kao i pokušaji oporbe za smjenom bilo kojeg ministra iz njegove vlade. Potpunim deblakom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI