HDZ-ov UNUTARSTRANAČKI RAT O KOJEM SVI ŠUTE! Prije lokalnih izbora sukobila se tri stranačka saveznika

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

To da je Ivica Kirin obranio gradonačelnički mandat u svojoj Virovitici već u prvom krugu lokalnih izbora zapravo niti nije neka vijest. Kirin svojim gradom ravna još od 2003. godine, i tamo zapravo niti nema adekvatnu konkurenciju, niti HDZ-u u Virovitičko-podravskoj županiji itko može konkurirati.

Premda se u javnom prostoru kao najveći pobjednik lokalnih izbora potencira Ivan Anušić treba naglasiti kako je HDZ-ov kandidat za virovitičko-podravskog župana Igor Andrović već u prvom krugu glatko stigao do drugog mandata. Dobro je poznato da je pored ovog dvojca alfa i omega virovitičkog kraja saborski zastupnik Josip Đakić koji u medijima nosi stigmu lokalnog šerifa, dijelom zbog nestašluka njegovih sinova koji nerijetko pune stupce crne kronike, a dijelom radi toga što je i sam imao problema s popunjavanjem imovinske kartice.

Kako i ne bi, kada imovine imaju od Virovitice sve do plavog Jadrana. S imovinom zato nema problema Kirin, barem ne onom službenom, međutim zato kada su financije u pitanju problema ima virovitički proračun iz kojega je svojedobno nestalo 17 milijuna kuna. Čelni čovjek grada prema vlastitim riječima tu ogromnu financijsku rupu u gradskom proračunu nije primjetio, a službeno je prst uperen u nesretnog pročelnika Sinišu Palma, koji si je oduzeo život u šumi nedaleko od Virovitice. Kratko je jedno vrijeme njegova majka putem medija propitkivala smrt svojega sina, odbacujući teze o njegovom kockanju, no kako to obično biva ova mučna priča brzo je gurnuta pod tepih, a Đakića i Kirina nitko ništa nije previše ni pitao.


Zahlađenje odnosa
Pitalo se Kirina svojedobno i za milijune izvučene preko Fimi medije, no nedavno je nepravomoćno oslobođen, a to oslobođenje stiglo mu je ko’ naručeno baš pred unutarstranačke izbore na kojima su on i Đakić podržavali premijera Plenkovića, dok se bivši ministar i njihov učenik Tomislav Tolušić naivno svrstao u blok Mire Kovača. Kada je Kovač pao Tolušić se odlučio baciti na proizvodnju vina, lovu je namakao preko poticaja i iz fondova, što njemu kao bivšem ministru poljoprivrede i nije bio neki pretjeran problem, pa sada sa čašicom u ruci iz prikrajka i bez čačkanja po imovinskoj kartici promatra virovitičke političke dečke i moćnike koji sve teže pronalaze zajednički jezik.

Premda su se formalno za lokalne izbore držali skupa, upućeni svjedoče kako je situacija u virovitičkoj organizaciji stranke daleko od idealne.Naime, nije nepoznanica da je Kirin prvi čovjek virovitičkog HDZ-a, dok Đakić rukovodi županijskim HDZ-om. Bila bi to korektna preraspodjela snaga da se u posljednjih nekoliko tjedana po virovitičkom kraju nije počelo šuškati o zahlađenju odnosa između Kirina i Đakića. Sukob među njima dvojicom navodno je ususret lokalnim izborima postajao sve intenzivniji i sve izraženiji pa ih se slijedom toga sve rijeđe viđa zajedno, a dio sugovornika iz virovitičke organizacije vladajuće stranke tvrdi da njih dvojica više niti ne komunciraju.

Problem je dakako kadrovske naravi, Đakić je i na lokalnim izborima poželio zadržati svoj status nedodirljivog na razini županije pa je po ondašnjim općinama forsirao svoje kadrove, dok je Kirin smatrao kako i on zaslužuje biti dijelom tih kadrovskih križaljki nastojeći preskočiti svojeg političkog oca, na što ovaj nije pristajao. Unutarstranački izbori za šefova lokalnih organizacija bili su ujedno i prvi na kojima su Kirin i Đakić imali protukandidate, a upućeni tvrde kako se u vrhu lokalnog HDZ-a još tada vodila bespoštedna bitka za pozicije koja se potom prelila na borbu za gradsku i županijsku skupštinu.

Đakića su pak posebno iznervirala soliranja župana Igora Androvića. Naime, u vrijeme kada se on zarazio koronavirusom i završio na dugotrajnom oporavku Andrović je smogao hrabrosti i kod Plenkovića se izborio za potporu nakon koje se kandidirao za predsjednika Županijskog odbora, a kada je Đakić za to saznao prekinuo je oporavak na Malom Lošinju te se po hitnom postupku vratio u Viroviiticu nakon čega Andrović povlači kandidaturu. Međutim Đakić je bio i ostao uvjeren kako su ga Andrović i Kirin odlučili izbaciti iz igre koristeći se njegovom teškom situacijom.

Jedno je vrijeme Đakić razmatrao opciju da u utrku za župana gurne Marija Klementa, no za to od Plenkovića nije dobio zeleno svijetlo, a to ga je dodatno razljutilo jer je počeo strahovati od toga da dolazi početak njegova kraja i utjecaja u stranci, sa čime se on ne miri, i na što nema namjeru pristati bez borbe. Virovitički dečki javno se ipak nisu uspjeli posvađati, a međusobne trzavice možda ipak stabilizira uspjeh na lokalnim izborima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI