HDZ-ovac O OTKAZIMA U SPLITSKOJ ČISTOĆI: ‘Takve stvari nisu radili ni u komunizmu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Splitom se prolomila jučer vijest o otkazima u “Čistoći”. ‘Metla’ je radila nakon što se saznalo da su dvojica djelatnika bila pozitivna na drogu.

Direktor “Čistoće” Lukša Regjo pokušao je smiriti stvari, “nije to novost” veli on, slučaj star nekoliko mjeseci i radi se o uobičajenoj proceduri.

Pravilnikom gradske komunalne tvrtke utvrđeno je da se radnici mogu nasumično testirati na prisutnost alkohola i droge, a istim su određene i sankcije.

Oni koji su popili više dobivaju sankcije ovisno o promilima, u slučaju ponavljanja grijeha slijedi otkaz. Na prisutnost droga je “nulta tolerancija”, tu se odmah dobije otkaz.

Međutim, na otkaze je reagirao i Ivan Ćelić, ugledni psihijatar i saborski zastupnik HDZ-a koji je upozorio da takve stvari nisu radili ni u komunizmu.



“Za vrijeme komunizma, ljude s problemom pijenja upućivalo se na liječenje. Koliko je bilo Klubova liječenih alkoholičara u velikim poduzećima koji su uspješno funkcionirali. A danas?

Danas, 2021. godine direktor splitske Čistoće hvali se kako je dvojici zaposlenika udijelio otkaz zbog prisutnosti narkotika u organizmu. Po čemu je pijanstvo ‘manji grijeh’ od konzumacije marihuane ili stimulansa? Možda zato što se i direktori znaju zabaviti uz koju čašu više? Krajnje licemjerno i stručno oborivo”, rekao je Ćelić.

“Bilo da se radi o problemu konzumacije alkohola ili droga, pacijente treba prvo uputiti na liječenje. Tek ako odbijaju liječenje, može se razmišljati o otkazu. Ovdje moram spomenuti pozitivno iskustvo s nekim podružnicama Zagrebačkog holdinga koje prvo nude savjetovanje i liječenje kako bi spasili čovjeka u problemu, ali i vodili računa o njegovoj obitelji. Pozivam i molim gradonačelnika Splita Ivica Puljak da reagira (s obzirom na to da je riječ o gradskoj firmi), da se osobe s problemom ovisnosti ne stigmatizira, nego da im se prvo ponudi liječenje”, naglasio je Ćelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI