HDZ-ovom ‘PATRIJARHU’ DANI SU ODBROJANI: Plenković se rješava jednog od najutjecajnijih ljudi u stranci! ‘Njegova struja premrežila je sve pore u HDZ-u i županiji’

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Gašenje požara, tim riječima naši dobro upućeni sugovornici iz zadarske organizacije HDZ-a opisuju nedavni posjet premijera Andreja Plenkovića svojoj županiji. Naime, kako tvrde upućeni, Plenković je s ministarskom eskadrilom i svojim savjetnicima put Zadra krenuo nedugo nakon što je u tamošnjoj organizaciji HDZ-a provedena interna anketa iz koje je postalo razvidno da vladajuća stranka nikada u povijesti nije tako loše kotirala ne samo na razini grada nego i na razini županije, na što je po hitnom postupku upozoren i Plenković, koji je potom pohrlio do zadarskoga kraja obećavajući stanovnicima toga kraja niz značajnih i velikih projekata.

Alfa i omega

Iako je Plenkovićev posjet snažno odjeknuo u lokalnim medijima i među samim Zadranima, u HDZ-u ipak nisu posve sigurni da će im to na duge staze donijeti nešto dobro pa podsjećaju da je premijer na isti način ljetos hodao po Splitu kako bi podržao tamošnju organizaciju te stranke na lokalnim izborima, na kojima je u konačnici ipak pobijedio Centrov Ivica Puljak, s čijom pobjedom na redovnim lokalnim izborima i jest počela ozbiljna HDZ-ova kriza u Dalmaciji, zbog koje u vladajućoj stranci sada strahuju i od nadolazećih parlamentarnih izbora uz napomenu da je njihova stranka već ostala bez županske fotelje u Šibensko-kninskoj županiji.

Nije nikakva nepoznanica da je HDZ-ovu fotelju u Zadru još na lokalnim izborima poljuljao osebujni Ričard, situaciju u Gradskom vijeću HDZ-ovci su donekle stabilizirali, no čini se da je situacija unutar stranačke organizacije vladajuće stranke daleko od idealne. Malo je onih koji se u HDZ-u o tome usude govoriti naglas, no ispod glasa u zadarskom se kraju progovara o zasićenju Božidarom Kalmetom i njegovom strujom koja je premrežila sve pore, kako u stranci, tako i u županiji.

Jasno je da je Kalmeta godinama alfa i omega zadarskoga kraja, svoj status potvrdio je i na posljednjim parlamentarnim izborima kada je osvojio dovoljan broj preferencijskih glasova za ulazak u parlament, i to kao posljednji s liste. Od svoje saborske fotelje odustao je pod krinkom pomlađivanja stranke, ali unatoč tomu, kada je riječ o pomlađivanju u Zadru i Zadarskoj županiji, priliku dobivaju samo oni koji su bliski bivšem ministru prometa.



Kalmeta svoj današnji utjecaj duguje ponajprije bliskim odnosima s premijerom Plenkovićem, stoga je tijekom premijerova nedavnog posjeta Zadru mnogima zapelo za oko da se on i Plenković nisu dugo družili, pa ni previše komunicirali. Zato se u zadarskoj organizaciji pitaju je li moguće da Plenković nakon upozorenja na veliku krizu u Zadru zaista kreće u proces udaljavanja od Kalmete, nakon kojega bi zadarska organizacija stranke napokon mogla ući u novu fazu i istinsko pomlađivanje stranke.

Novo suđenje

Kada i zašto se Plenković zbližio s Kalmetom, nije posve jasno ni premijerovim najbližim suradnicima premda ni oni ne negiraju Kalmetin utjecaj u cijeloj Zadarskoj županiji, napominjući da im je taj utjecaj na posljednjim parlamentarnim izborima donio respektabilan broj glasova. Tim glasovima unatoč, Plenković bi se, prema tvrdnjama njegovih suradnika, doista trebao distancirati od zadarskog političkog vodstva, baš kao što bi to trebao učiniti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer sve suprotno stranci bi se moglo obiti o glavu na idućim izborima, na kojima se i sam Plenković nada osvajanju trećeg uzastopnog mandata, pri čemu će baš dalmatinske izborne jedinice biti ključne.

Kada se govori o Kalmeti, ne treba zaboraviti da će se bivšem HDZ-ovu ministru prometa, pomorstva i infrastrukture ponovno suditi u kraku famozne afere Remorker, u kojoj je već bio oslobođen od optužbi da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Odluka je to vijeća Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Damira Kosa. Kao što je poznato, riječ je o aferi u kojoj se sudilo i nekadašnjem Kalmetinu državnom tajniku Milivoju Mikuliću, članu Uprave Hrvatskih cesta koji je bio osuđen na tri godine zatvora, kao i nekadašnjem šefu HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepku Bobanu koji je bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je bivši član Uprave Viadukta Damir Kezele u ovom slučaju bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri i pol godine.

Njih trojica u tom su postupku osuđena te su u skladu s presudom trebali vratiti višemilijunsku dobit, a Boban je trebao ostati bez kuće u Vižinadi. Bez obzira na to što su njegovi bliski suradnici osuđeni, Kalmeta je u tom procesu bio oslobođen optužbe, ali je nedavno Vrhovni sud odlučio u potpunosti prihvatiti žalbe Mikulića, Bobana i Kezelea te djelomično USKOK-ovu žalbu, pa je ukinuta prvostupanjska presuda, uključujući i onaj dio kojim je Kalmeta oslobođen optužbi. U skladu s time, svima će se ponovno suditi.

Tok novca

Inače je Kalmetu USKOK optužio da je organizirao skupinu za izvlačenje novca, kao i za to da je Ministarstvo prometa oštetio za 600 tisuća kuna naručujući promotivni film “Prometna renesansa Hrvatske” od kontroverzne marketinške agencije Fimi media. Kalmeta je od samog početka odbacivao te tvrdnje navodeći da je žrtva političkog progona, dok je krunski svjedok optužbe bio financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je najprije bio osumnjičenik, a zatim svjedok u postupku za kaznena djela koja su i Kalmeti stavljana na teret.

Vrhovni sud odbacio je tvrdnje Mikulića i Kezelea u onom dijelu u kojem su tvrdili da je u postupku došlo do bitnih povreda procedure, kao i da je prvostupanjski sud izmjenom činjeničnog opisa prekoračio optužbu, ali je bez obzira na to prvostupanjski sud pogriješio utoliko što nije uvidio da se sadržaj Sapunarova iskaza ne podudara s onim dijelom u kojem se on citira u obrazloženju presude, i to značajno. To se odnosi na bitnu činjenicu toka novca i iznosa imovinske koristi koju si je navodno pribavio Mikulić.

Kada je riječ o konkretnim razlozima zbog kojih je ukinuta oslobađajuća presuda Božidaru Kalmeti za film “Prometna renesansa Hrvatske”, suci Vrhovnog suda utvrdili su da je pogrešno ustanovljeno činjenično stanje te da će ponovno biti potrebno utvrditi vrijeme prikazivanja filma za koji se tvrdilo da je naručen u svrhu predizborne promidžbe. Istodobno, kad je riječ o optužbama za izvlačenje novca na izgradnji Kalmetine i luke Gaženica te primanje mita od Osijek-Koteksa, Starbaga, Zagorjetehnobetona i Granita Skoplje, tu slijedi novo suđenje na kojem će Kalmeta ponovno sjesti na optuženičku klupu. Nije to ugodna situacija za vladara zadarskoga kraja, a nije ugodna ni za premijera Plenkovića koji se već neko vrijeme bori s padom svojeg i stranačkog rejtinga koji je načela afera INA.

Nove afere

Pred Plenkovićem je duga i teška jesen, a zatim i hladna, neizvjesna zima koja sa sobom donosi energetsku i socijalnu krizu. Znajući za opasnosti koje sa sobom ta situacija nosi, Plenković već sada paketima mjera nastoji sanirati moguću štetu. Dugo se po HDZ-u govorilo o tome da je sreća u Plenkovićevoj nesreći i njegovim krizama to što u oporbenim redovima ne postoji nitko tko bi ga mogao ugroziti, međutim, čini se da se snažni oporbeni pojedinci u posljednje vrijeme sve glasnije bude i zauzimaju medijski prostor, ugrožavajući poziciju premijera Plenkovića i nagrizajući poziciju njegova HDZ-a koji se guši u vlastitim aferama, koje i jesu najveća prijetnja za Plenkovićev opstanak i najveća prijetnja za parlamentarne izbore od kojih nas dijeli podosta vremena, što za Plenkovića može biti i prednost i mana.

S jedne strane, moguće je da će on vrijeme koje je pred njime doista iskoristiti za provedbu reformi i izlazak iz krize te da će na krilima tih uspjeha u predizbornu kampanju još jednom ući sa snažnom potporom građana, s druge strane, vrijeme koje je pred njime ostavlja prostor za otvaranje novih afera i stvaranje novih problema. Atmosfera za njega trenutno nije ugodna, promenade nalik na ovu zadarsku već su viđene, one Plenkoviću dosad nisu donijele ništa značajno, a pitanje je hoće li mu donijeti i sada kada postaje jasnije da je zakasnio s pomlađivanjem stranke i čistkom HDZ-a od kontaminiranih članova, što je najavljivao u ono vrijeme kada ga je preuzimao od Tomislava Karamarka tvrdeći da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Danas je HDZ sveden na političku snagu i utjecaj premijera Plenkovića, mimo njega stranka je kadrovski devastirana, a to je posebno opasno za parlamentarne izbore na kojima liste valja popuniti prepoznatljivim imenima, kakvih je u HDZ-u sve manje baš zbog toga što Plenković nije pravodobno prelomio i organizacije svoje stranke na svim razinama osvježio onako kako je to učinjeno primjerice u Osijeku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI