HDZ U NOVOM PROGRAMU ZA ČETVRTO DESETLJEĆE: ‘HDZ je ključan za stabilnost političkog i društvenog života Hrvatske’

Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U subotu se održava 19. Opći sabor HDZ-a u KD “Vatroslav Lisinski” na kojem bi oko 2000 izaslanika trebalo potvrditi nacrt programa te stranke za četvrto desetljeće.

U tom programu se ističe kako je HDZ ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka.

Program pod nazivom “HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti”, među ostalim, naglašava kako će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, što uključuje modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije.

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu.

To se više puta potvrdilo, u novije vrijeme posebice na parlamentarnim izborima 2016. i 2020. godine, kada se pokazalo da HDZ dobiva najveću potporu birača kad je vođen upravo tim vrijednostima i idealima.Uz to, HDZ onda i najlakše pronalazi prihvatljive izborne ili postizborne partnere u drugim desno-centrističkim i centrističkim političkim strankama, skupinama te pojedincima.

Takav HDZ također najbolje uspijeva postići nove iskorake u međunarodnoj afirmaciji naše domovine, a naročito unutar EU-a, navodi se u programu.

U ostatku programa naglašava se važnost razvoja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i njegove prilagodbe digitalnom dobu, te borbe protiv klimatskih promjena i čuvanje okoliša većom orijentacijom na obnovljive izvore energije i bolje gospodarenje otpadom.

Također se upozorava na važnost rješavanja populacijskih problema u zemlji, posebice na slab rast nataliteta i porast staračkih domaćinstava, kao i na neravnomjeran prostorni razmještaj stanovništva.

Među “temeljnim načelima i odrednicama” uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja našla se i obitelj, uz poruku kako HDZ smatra obitelj temeljnom jedinicom društva. Pritom poštuju “sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi” te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.

U dijelu programa vezanom za članstvo najavljuju jače sudjelovanja članstva u formuliranju stranačkih politika, digitalnu modernizaciju i donošenje etičkog kodeksa političkog djelovanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI