HDZ zaustavio Istražno povjerenstvo za Agrokor!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Kažu nisu ga ukinuli, samo neće raditi!?

Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom, izjavili su zastupnici vladajuće koalicije i članovi povjerenstva. Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Ante Babić, Josip Borić i Stjepan Čuraj.

Njih pet koji predstavljaju većinu i bez čijeg prisustva povjerenstvo ne može nastaviti s radom potpisali su zajedničku izjavu u kojoj stoji da povjerenstvo prestaje s radom jer je odluka o istrazi u aferi Agrokor postala pravomoćna. Nitko od HDZ-ovaca iz povjerenstva nije želio dati izjavu nego je šef HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić novinarima poslao pisanu odluku.

“Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Ante Babić, Josip Borić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je Istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom s danom 20. studenog 2017. godine”, stoji u dokumentu kojim se ukida istražno povjerenstvo.

“Naime, članak 4. stavak 2. Zakona o istražnim povjerenstvima propisuje da će istražno povjerenstvo, ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, odmah prestati s radom.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je dana 20. studenog 2017. g. odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenom progonu protiv Ivice Todorića i dr. čime je rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i dr. istog dana postalo pravomoćno”, stoji u obrazloženju.



“Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, između ostalog i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja državnog odvjetništva o provođenju istrage”, stoji u izjavi.

No, to ne znači da je povjerenstvo ukinuto, što HDZ-u izvrsno odgovara. Da su ga ukinuli, opozicija bi mogla tražiti da se za šest mjeseci osnuje novo, međutim, dok god ovo povjerenstvo postoji, novo se ne može osnovati. To što ne radi ništa po njihovom tumačenju ne znači i da ne postoji.
Danas su trebali svjedočiti Božo Prka, Ivan Šuker, Mato Crkvenac i Slavko Linić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI