Hebrang: Šprajc laže, na lokalitetu se nalaze i maloljetni kosturi

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na tri lokaliteta koje je spomenuo pokopani su maloljetnici koji, kaže, nikako ne mogu biti izdajice i narodni neprijatelji, te navodi da ih je pobila XIII. lička divizija

Andrija Hebrang za direktno.hr izjavio je da je Šprajcova izjava “velika, teška laž s dubokim posljedicama za još dublju podjelu unutar hrvatskog korpusa” te dodao da je spomenuti voditelj na internetu mogao vidjeti da na tri lokaliteta koja su dosad otkopana nisu nađene izdajice, već 30 maloljetnih kostura i nema razloga da se to tvrdi za novi lokalitet.

>>>Skandalozna Šprajcova izjava o grobnici u Gračanima: ‘Leševi izdajnika’

“Ja sam vidio te kosture, lubanje s kristalno bijelim zubima, takvi su jer su bili maloljetni. To je najstrašniji prizor koji sam vidio u svom životu, a ja sam kao liječnik vidio svašta”, kazao je Hebrang.

Na tri lokaliteta koje je spomenuo pokopani su maloljetnici koji, kaže, nikako ne mogu biti izdajice i narodni neprijatelji, te navodi da ih je pobila XIII. lička divizija.

Hebrang je objasnio da su otkapanja na ovim lokalitetima poduzeta zbog rada Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koji je osnovan 2010. g. na temelju zakona koji je on sam u Saboru predložio. Taj ured je radio nepunih godinu dana, a ukinula ga je vlada Zorana Milanovića i predsjednik Josipović, objasnio je. Ured je radio sondiranja prema policijskom zapisniku, odnosno nalazu MUP-a.

“MUP je objavio 940 lokaliteta za koje se sumnja da postoje skrivena grobišta, a krenuli smo od Gračana upravo zato što za njih imamo najpouzdanije podatke koje je ostavio g. Haramija”, istaknuo je Hebrang.

Tko je bio gospodin Haramija kojega je spomenuo, okrio je za direktno.hr:

“Bio je higijeničar kojega su komunisti 1945. g. mobilizirali da dezinficira leševe prije zakapanja. Bio je hrabar čovjek pa je pribilježio te lokalitete i šutio 45 godina jer bi nestao da je to objavio. Objavio je svoj popis s Gračana sa 780 ubijenih žrtava 1990. prvi put u intervjuu Večernjem listu”.

Hebrang nas je podsjetio da je Ured objavio podatke o tri otkopane jame u Gračanima i da su mediji to prešutjeli.

Smatra da se istina o hrvatskoj povijesti ne može zatajiti i da je pitanje vremena kada će se pokrenuti to otkopavanje, a svoju motivaciju za bavljenje grobnicama koje su ostale iza komunističkog režima objasnio je ovako:

“Moj moto zašto sam se bavio time i zašto se sada bavim je Rezolucija Europe 1481 o žrtvama komunizma, koja kaže: nema pomirbe bez istine. Pomirba je temeljni preduvjet za razvoj hrvatskog društva, a za tu pomirbu treba istina. A istina se nalazi pod zemljom”.

Zaključio je da tek kada budemo imali konkretne podatke o Jasenovcu s jedne strane, o Maclju i ostalih 940 grobnica s druge strane, možemo govoriti o mogućnosti i načinu pomirbe.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI