HERCEGOVAČKI HUMANITARAC KOJI JE POKUPOVAO POLA SLAVONIJE! Težak je oko 120 milijuna kuna i drma bosanskim biznisom

Foto: Screenshot

Neke od njih itetako dobro znate, neki u svojem bogatstvu uživaju daleko od očiju javnosti. U našem novom serijalu upoznajte najbogatije Hrvate i ljude iz regije koji svoje milijune ulažu u našu zemlju.

”Tvrtka Mepas, većinski vlasnik osječke Saponije novi je distributer Zvijezde, Dijamanta i Belja za tržište Bosne i Hercegovine”, vijest je to koja je nedavno prilično nezapaženo procirkulirala domaćim medijima.

No, kako su iz Mepasa priopćenjem otkrili ovom akvizicijom s novim partnerima zapravo su proširili opseg svojih aktivnosti. Kako stoji u Mepasovom priopćenju novi ugovori imati će sinergijsko djelovanje na imidž brendova Saponije i drugih Mepasovih pricipala.

”Distributer Saponije, Mepas, posebno radi na unaprjeđenju logističke podrške, te ima četiri moderna distributivna centra u Širokom Brijegu, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci i vozni park od 240 vozila. Uz to, na raspolaganju principalima će biti i stručni tim prodajnih predstavnika, koji se maksimalno fokusira na realiziranje prodajnih ciljeva svih partnera. Novim partnerstvom kompanijama Zvijezdi, Dijamantu, te Belju (za brend ABC) s Mepas distribucijom na području BiH, osigurat će se kvalitetna distribucija i daljnje jačanje brendova svih principala na tom tržištu” ističe se u priopćenju u kojem se nadalje navodi da je Mepas jedan od vodećih distributera u BIH s nizom regionalnih i globalnih brendova kao što su Gavrilović, Storck (Merci, Toffifee), Paloma, Franck i dr. te je ekskluzivni zastupnik i za Kandit, Koestlin i Marasku.

Iza ove uspješne kompanije inače stoji lik i djelo širokobriješkog milijunaša Mirka Grbešića koji je poduzetničkim vodama zaplivao davne 1989. godine, kada je osnovao svoju tvrtku Mepas koja se u začecima bavila proizvodnjom i prodajom mesa. Nije se ovaj vješti Hercegovac na tome zadržao već njegovo poduzeće ubrzo stasa s uvozom i distrubucijom hrvatskih i stranih brendova u BiH, dok paralelno s time u mesnom biznisu preuzima ulogu lidera na bosanskohercegovačkom tržištu. Najvažnija postaja Grbešićeva poslovanja zasigurno je dovršavanje Mepasove zgrade s velikim skladištem u njegovom rodnom Širokom iz kojeg tvrtku počinje širiti na ostale veće BIH gradove pa skladišta niću po Sarajevu, Banja Luci i Tuzli.



Ulaznicu na hrvatsko tržište Grbešić dobiva koncem 90-ih kada kupuje kultnu opsečku Slavoniju za koju izdvaja 20 milijuna njemačkih maraka. Osladio se Grbešiću biznis po Hrvatskoj i to doslovno, pa stoga ubrzo poslovanje razgranava na kupnju Koestlina pa potom i Kandita za kojega je iskeširao šest milijuna eura. Kandit je pod njegovom palicom uspješno rehabilitiran i vraćen na police trgovačkih lanaca, a on bez obzira na ulaganja po Hrvatskoj ne zanemaruje ni biznis u Bosni i Hercegovini pa 2000-te s Mepasom otkupljuje širokobriješki Metalac.

Postao je i vlasnik Brodomerkura i čuvene Maraske, a paralelno s time otvorio najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini koji se prostire na preko 100 tisuća četvornih metara. Riječ je o poznatom Mepas Mallu smještenom u srcu Mostara. Vodeći bosanskohercegovački poduzetnik danas ima bogatstvo koje se procjenjuje na preko 130 milijuna kuna, a u rodnoj Hercegovini nazivaju ga humanitarcem i financijerom lokalnih sportskih klubova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI