HERMANOV PORAZ IZGLEDAO BI KAO DA JE IZGUBIO PLENKOVIĆ: Ne vjeruje u njegove političke gabarite, ali stavlja ruku u vatru

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tri jaka kandidata u utrci su za najvažniji ogranak vladajuće stranke. Tako bi se mogla sažeti kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ-u na kojima članovi stranke biraju predstavnike lokalnih organizacija.

Jasno je da je najvažniji HDZ-ov ogranak upravo onaj zagrebački, stožer je to kojem na važnosti daje činjenica da se nalazi u glavnome gradu, no nije beznačajno ni to da je riječ o stožeru koji je iznjedrio stranačkog šefa i aktualnog premijera Andreja Plenkovića, koji se baš preko Zagreba godinama borio za prevlast u HDZ-u s kadrovima Milijana Brkića.

No dok je Vasine kadrove dobrim dijelom marginalizirao, kadrove Milana Bandića zadržao je uza se, a baš ta toksična koalicija između Plenkovićeva HDZ-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti odrazila se na rezultate lokalnih izbora u Zagrebu kojim trenutno vlada zeleno-lijevi Tomislav Tomašević.

Za to vrijeme, nezadovoljni HDZ-ovci iz oporbe ulaze u još jedne stranačke izbore, pri čemu se Plenkovićevu favoritu, mladom doktoru Mislavu Hermanu, spočitava debakl s lokalnih izbora na kojima ih je zastupao Davor Filipović, koji je baš poput Hermana izravan izbor premijera Plenkovića, koji se na prošlim izborima u HDZ-u uspio izboriti za to da Herman nema konkurencije.

No to što se za takvo nešto Plenković kao veliki zagovornik demokracije borio jasno pokazuje kako ni on osobno ne vjeruje previše u Hermanove političke gabarite i upitno iskustvo koje je stjecao uglavnom u stranačkoj mladeži. U pretkampanji se dalo naslutiti da će borba za prestižnu HDZ-ovu fotelju biti prljava i puna podmetanja pa su se tako u dijelu javnosti počeli spominjati Hermanovi roditelji, odnosno njegova majka Vinka Luetić Herman koja se kao bivša šefica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a upustila u sređivanje mirovina, zbog čega je u veljači prošle godine presuda protiv nje postala pravomoćna te se govorilo da zbog toga mora na odsluženje zatvorske kazne, što ona nije željela komentirati, dok se kompletna priča povezivala sa spregom između vrha HDZ-a i hrvatskog pravosuđa. Neugodna priča stigla je za Hermana u pretkampanji, dok ga u kampanji dočekuju neugodni protukandidati, akademski kipar Ivan Kujundžić i Pavo Kostopeč.



Za Hermana, doduše, Kujundžić ne predstavlja značajniju prijetnju jer se za predsjednika zagrebačke organizacije stranke već jedanput neuspješno borio, no problem koji je detektirao i Plenković jest doktor Kostopeč kojega je vrh HDZ-a predvođen stranačkim tajnikom Krunoslavom Katačićem na izborima održanima prije nešto više od godinu dana nagovorio da odustane od kandidature. Na nagovaranja ovaj cijenjeni liječnik više nema namjeru pristati te je spreman, kao jedan od glavnih kritičara koalicije s Bandićem, ući u kampanju čistih ruku, s tim da treba imati na umu da je ova kampanja zapravo svojevrsni sraz Plenkovićeva HDZ-a koji ideološki pripada desnom centru i onog Kostopečeva koji je umjereno konzervativan te nešto bliži idejama koje na političkoj sceni vladajuće stranke promoviraju dubrovački gradonačelnik Mato Franković ili pak osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Umjereni konzervativac Kostopeč snage će tako odmjeravati sa svojim kolegom, liječnikom, a pritom će se u HDZ-u sukobljavati dvije struje, no borba u glavnome gradu za Plenkovića je značajna utoliko što bi Hermanov poraz i njemu osobno bio signal da je u velikoj mjeri odgovoran za debakl u Zagrebu, a takvu odgovornost on nema namjeru u ovom trenutku preuzeti jer je konačno došao u poziciju da može neometano vladati jer oporbe u parlamentu nema, a apetiti u vladajućoj koaliciji od manjinskih partnera sve su skromniji, i to dobrim dijelom Plenkovićevim zaslugama. Svjestan je i doktor Kostopeč Plenkovićeve snage pa je i na prošlim unutarstranačkim izborima podržavao Plenkovića, slijedom toga teško je vjerovati da bi njegova eventualna pobjeda na ovim izborima ugrozila Plenkovićevu poziciju na čelu Vlade, ali ovdje je riječ i o svojevrsnom sukobu moći i taština, a Kostopeč je, za razliku od Hermana, u prednosti iz nekoliko razloga.

Prije svega, on nije vodio izbore na kojima je HDZ izgubio, osim toga, on uživa veliku potporu na terenu, među običnim članovima, posebice onima na nešto rubnijim dijelovima grada, koji su sve do Bandićeve smrti slovili kao njegovo biračko tijelo, a tu potporu postigao je a da se nije kompromitirao suradnjom s pokojnim Bandićem, postigao ju je isključivo vlastitim političkim djelovanjem i činjenicom da je neprestano među narodom. Oni koji ga poznaju i kao liječnika tvrde da Kostopeč uistinu to i jest, liječnik iz naroda koji bi mogao srušiti tek izgrađenu Plenkovićevu tvrđavu u Zagrebu, na čije je čelo stavio klimavog Hermana, koji, doduše, u zagrebačke izbore ne ulazi sam. Uviđajući da na drugoj strani ima iznimno snažnog konkurenta, Herman je uz Plenkovićevu asistenciju na noge digao najjače stranačke adute koji će biti dio njegova tima na nadolazećim unutarstranačkim izborima. Slijedom toga, Hermanova kandidatkinja za potpredsjednicu stranke je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je Plenkovićevo povjerenje opravdala uspješno odrađenom turističkom sezonom, a ujedno slovi i kao kadar kakav premijer želi u vodstvu svoje stranke. Stručna, mlada, sposobna, proeuropski orijentirana, elokventna i bez afera, reference su zbog kojih je upravo nju Plenković detektirao kao jednu od najvažnijih suradnica svojega kolege Hermana. U Hermanovu je timu i prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić, koji je također kandidat za potpredsjednika zagrebačke organizacije, što znači da Herman dio tima s prošlih izbora ne mijenja. Potvrđuje to i kandidatura Marija Župana koji se u dijelu javnosti spominjao zbog posla u Studentskom centru u Zagrebu, zbog čega je opisivan kao HDZ-ov bandićevac.

No Župan je uz Hermana također bio na prošlim izborima, ali je zato zasigurno najveće iznenađenje angažman mladog ministra rada Josipa Aladrovića koji se također pojavljuje kao dio tima Plenkovićeva kandidata. Aladrović je iznenađenje utoliko što je on izdanak požeške organizacije stranke koju je očito u međuvremenu odlučio prepustiti svojoj lokalnoj kolegici, aktualnoj županici Antoniji Jozić. Aladrović svoju karijeru nastoji graditi u metropoli, a Plenković u njemu, prema tvrdnjama upućenih, vidi golem potencijal te je on ujedno njegov “jedini mladi lav” koji je opravdao dano povjerenje i počeo provoditi reforme u svom resoru. U društvu svojih suradnika zagrebački HDZ nastojat će ponovno voditi i Herman, koji intenzivno obilazi teren, na terenu se po gradskim četvrtima može sresti i Kostopeč, dok se Kujundžić oslanja na društvene mreže, ali i na slobodarski duh koji bi, u slučaju da postane šef zagrebačke organizacije, vratio u stranku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI