HEROJ DESNICE U DALMACIJI! Koja je uloga župana Bobana akciji paljenja seta filma 666?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Kud baš sad prije izbora! Tim riječima u splitsko-dalmatinskoj organizaciji HDZ-a komentiraju aferu čiji je glavni protagonist njihov aktualni župan Blaženko Boban, čovjek koji u svojoj Dalmaciji vodi ozbiljnu bitku za još jedan mandat koju bi mu u drugom krugu mogao zagorčati mladi vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, kandidat koji prema anketama ima Povijesnu šansu srušiti dva desetljeća dugu vladavinu HDZ-a u Dalmaciji.

Da ovdje HDZ kandidira kamen, on bi pobijedio na izborima, tim se riječima izvori bliski Bobanu osvrću na mladog kolegu koji ih nastoji ugroziti, no ipak nerado priznaju kako su ovo prvi izbori koji ostavljaju dojam neizvjesnih. Ostave li se po strani političke trzavice i lokalni izbori, čini se da je Boban u nešto ozbiljnijoj gabuli u koju će se uključiti i istražitelji. No na Bobanu bi eventualno mogla ostati moralna odgovornost jer kaznena nakon 15 godina odlazi u zastaru.

“Mali đava”

Nesmotreni (ili ne?) župan priznao je da je sudjelovao u počinjenju kaznenog djela, a na temelju snimke Cropixova fotoreportera, policija je dobila priliku pronaći nove informacije o slučaju starom 16 godina. Ničim izazvan, župan je pred ministricom Nikolinom Brnjac progovorio o požaru na filmskom setu filma “The Omen 666”.

“Bio je sklopljen neki ugovor sa strane Ministarstva da će neka američka koprodukcija snimati ovdje film, oni su to sve stavili, ja sam tada bio gradonačelnik. To je bilo negdi 2005., je li tako”, pita župan jednu od svojih suradnica pa potom neometano nastavlja dalje komunicirati s ministricom prisjećajući se narodne pobune nakon viđenog scenarija.

“To je bija film ‘Omen 666’, Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje… Da najgore bude, triba je iz Dujmova groba onaj mali izać s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav kakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta, Bobane, zafrkaješ, triba para… Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci… Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u 7 ujutro ispred ureda, jel, ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira”, govorio je župan Boban ministrici Brnjac, a na tome se nije zaustavio, već se prisjetio kako je ministru tada priopćio da se sve zapalilo.



“To sve ode pod daskan, kako bilo, on je da nalog, oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali ništa, eto”, završio je svoju priču nasmijanoj ministrici Boban ne shvaćajući kakav će skandal izazvati.

Dok se jedni u HDZ-u hvataju za glavu, drugi tvrde kako je sve to dio kampanje i da je Boban povukao mudar potez znajući da ga snimaju. Time je zapravo u očima konzervativnih Dalmatinaca ispao svojevrsni heroj, baš kao što je svojedobno Beroš glasove pokupio tvrdeći kako bi djecu prije ostavio u domu nego ih dao na posvojenje homoseksualnim parovima. Da je doista nešto neobično u ovim Bobanovim riječima, može se naslutiti i iz Biškupićevih izjava. Naime, bivši ministar te se zgode, ili bolje rečeno nezgode, stare 15-ak godina nije uspio sjetiti.

“Moram priznati da je u predizborno vrijeme to možda najčudnija izjava, možda kandidat želi neku reklamu za sebe na taj način”, rekao je bivši ministar.

Za razliku od njega, producent i vlasnik produkcijske kuće Drugi plan Nebojša Taraba nije bio tako umjeren.

“Ja sam, kao i ogromna većina kolega iz audiovizualne industrije, bio istinski šokiran. Ja se blijedo sjećam tog dolaska Century Foxa, u zametku su bile ideje da bi se Hrvatska mogla pokušati vratiti na one pozicije koje je imala dok je još unutar Jugoslavije sudjelovala u velikim međunarodnim filmskim produkcijama. Znam da je neslavno završilo, da je bilo jakih diskusija, crkveni vrh se bunio protiv sadržaja filma i odjednom je preko noći cijela stvar stala”, rekao je Taraba gostujući na N1 televiziji, gdje je osuo paljbu po Crkvi, vjerojatno i ne sluteći da je time Bobanu napravio još jednu uslugu za kampanju čiji je epilog
neizvjestan. Taraba je, naime, napao Crkvu tvrdeći da ona ima dugu tradiciju rješavanja stvari lomačom.

“Ako to ne radi Crkva izravno, onda ima svoje inkvizitore i ovo je doista jedan inkvizicijski postupak i nisam iznenađen. Poticaji su dolazili sa svih strana”, poručio je filmaš komentirajući paljenje filmskog seta irskog režisera Johna Morea.

Boban je svoje izjave već sutradan pokušao relativizirati, ali prilično neuspješno. Neka djela govore, Bobanova je poruka u kampanji za drugi mandat, a to što je o svojim djelima nesmotreno progovorio u splitsko-dalmatinskoj organizaciji stranke ne odobravaju, no kažu kako Boban ionako za sobom vuče niz kontroverzija pa se tako u medijima spominjao nakon što je odbio uručiti otkaz kontroverznom Ivanu Škaričiću, ravnatelju splitskog Doma za starije i nemoćne, u kojem je zbog prvog vala pandemije koronavirusa život izgubilo 18 štićenika. No sve i da je htio, Boban nije mogao smijeniti ovog HDZ-ova povjesničara jer je on
kadar Ante Sanadera, koji zapravo stoji i iza aktualnog župana kojega se inače po splitskom kraju naziva kumom selfie stupova. U trenutku kada je preuzeo županiju, tvrtki HDZ-ova inovatora Luke Vukovića, nekadašnjeg predsjednika solinske mladeži vladajuće stranke, Boban je donirao županijski novac zbog čega su ga lokalni mediji prozivali, podsjećajući kako je Boban bio gradonačelnik u vrijeme kada je Vuković vodio stranačku mladež. Osim toga, medijskim prostorom cirkulirala je slika ovog dečka koji na ramenima nosi Bobana kojim su se mediji bavili i zbog toga što dobar dio njegove obitelji radi u gradskim i županijskim tvrtkama.

Kiseli osmijeh

U Bobanovu županskom mandatu posao je dobio njegov zet koji je postao voditelj županijskog pododsjeka za pomorsko dobro, sin mu je bez javnog natječaja zaposlen u državnoj tvrtki Plovput, dok je drugi sin zaposlenik Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Sve to u odnosu na ovo priznanje u Dalmaciji malo se oštrije gleda, međutim, iako ovo priznanje usred kampanje za Bobana i nije pretjerano problematično, ono je za Hrvatsku ipak dugoročan problem, jer ako ostane na poziciji župana, može se očekivati da će se svjetski mediji raspisati o našoj zemlji kao o državi koju vode političari koji pale filmske setove. Bez obzira na filmsku tematiku, u uređenom svijetu to se smatra skandalom i kulturocidom koji bi Hrvatskoj koja je turistička zemlja mogao nanijeti veliku štetu. Zbog toga i nije čudno što je osmijeh ministrice Brnjac u trenucima dok joj se Boban frajerski hvalisao bio pomalo kiseo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI