HOĆE LI DOĆI DO OPOZIVA? U Sabor stigao i premijer Plenković, brani svog ministra

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

U srijedu kasno navečer, iza 21 sat, u Hrvatskom saboru konačno je počela rasprava o iskazivanju (ne)povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, koja je i pokrenula inicijativu njegove smjene, a koju je potpisima podržalo 33 oporbenih zastupnika, još jutros je negodovala što su vladajući ovu točku stavili kao zadnju na dnevni red u večernjem terminu, pišu 24sata.

“Ovo je, u najmanju ruku, silovanje demokracije i ponižavanje Sabora”, rekla je Karolina Vidović Krišto.

No, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ju je podsjetio kako Poslovnik daje pravo njemu kao predsjedniku Sabora da određuje dinamiku rasprava.

U Sabor je u srijedu navečer stigao i premijer Andrej Plenković kako bi obranio svog ministra.



Karolina Vidović Krišto i ostatak oporbenih zastupnika smatraju da Marić na toj funkciji više ne može biti, među ostalim i nakon ovogodišnjeg ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i “laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom”.

Inače ovo je drugi pokušaj oporbe u smjeni ministra Marića u petogodišnjem mandatu. Preživio je 2017. kad je smjenu inicirao SDP nakon pucanja koalicije između HDZ-a i Mosta, a zbog njegove povezanosti s aferom Agrokor. Ministar ni ovaj put ne mora brinuti jer oporba nema dovoljno ruku da ga sruši. Svjesni su toga i oni sami, ali inicijative ipak pokreću kako bi barem ukazali na krimene onih za koje smatraju da im više nije tu mjesto.

“Ili radi za moćnike ili za građane. Ministar Marić zaslužuje titulu anti Robin Hooda jer pogoduje moćnicima”, istaknula je Karolina Vidović Krišto.

Dodala je da je korupcija duboko ukorijenjena u današnjoj vladi, koja je moguća zbog blokade i kontrole DORH-a.

“Marić u kolovozu izjavljuje kako mu je Pavičić prijatelj te kako nema nikakve poslovne relacije s državom. Dokument koji imam u ruci izdala je Carinska uprava 9. srpnja, što je dokaz da je ministar iznosio neistine. U svakoj iole funkcionalnoj demokraciji na ovakve dokaze podnosi se ostavka ili premijer smjenjuje ministra. Ili DORH otvara istragu. A kod nas premijer brani ministra koji otvoreno laže javnost”, rekla je nezavisna zastupnica.

Još se jednom obratila premijeru i ministru.

“Gospodo Plenkoviću i Mariću, koliko pakla prolaze hrvatske obitelji zbog nepravednog sustava kojeg ste stvorili jer Todoriću ne šaljete ni opomenu za dug državi, a branitelju koji uredno plaća poreze i traži samo plaćanje na rate, njega odbijate i uništavate”, istaknula je Karolina Vidović Krišto.

Rekla je kako postoji dokaz da je Marić naručio vlasnika Vjetroparka Krš-Pađene Milenka Bašića na razgovor i bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac uvjetuje da s njim želi u četiri oka razgovarati.

“Nakon toga Nadzorni odbor HBOR-a bez obrazloženja mijenja mišljenje i dodjeljuje mu kredit i to najveći u povijesti HBOR-a u iznosu 600 milijuna kuna. Iz navedenog je vidljivo koje su metode rada ministra Marića”, zaključila je Karolina Vidović Krišto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI