HOĆE LI HRVATSKA RADITI PROBLEME SRBIJI? Evo koji su uvjeti za ulazak u Europsku uniju

foto: Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved utorak je proveo u Vukovaru, povodom obilježavanja Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih. Komentirao je suradnju sa Srbijom oko informacija o nestalima tijekom rata.

“Naša kontinuirana traženja prema Srbiji nisu rezultirala dobivanjem informacija o nestalim osobama te ih zato i danas pozivam da se suoče s činjenicom kako su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, kako bismo mogli ubrzati taj proces”, ustvrdio je Medved.

Naglasio je kako će Vlada RH nastaviti tragati za nestalima te je kazao kako je bitno da se ispune poglavlja 23 i 24 kao preduvjet Srbije za ulazak u Europsku uniju.

“To su suradnja u procesu traženja nestalih osoba, obeštećenje logoraša srpskih koncentracijskih logora te povlačenje iz procedure Zakona o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji”, objasnio je.

“Nekoliko je uvjeta koje je Hrvatska Srbiji jasno stavila do znanja, a to nisu samo uvjeti Hrvatske, nego i Europske unije”, zaključuje.Facebook Comments

Loading...
DIJELI