HOĆE LI JE IZABRATI ZA ŠEFICU? Analitičar o Kolindinim šansama da postane glavna tajnica u NATO-a!

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Glavni tajnik NATO-a Jason Stoltenberg odlazi s dužnosti u jesen 2022. godine.

Iako dotad ima vremena, špekulacije o njegovom nasljedniku već su krenule.

U Hrvatskoj su posebno zanimljive jer se u tom kontekstu provlači ime bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Uostalom, Kolinda ima veliko iskustvo iz NATO-a. Prije nego što je preuzela Pantovčak bila je pomoćnica glavnog tajnika za javnu diplomaciju, i to od 2011. do 2014. godine.

Uz Kolindino ime spominju se još neka, poput bivše britanske premijerke Therese May te bivše predsjednice Litve Dalije Grybauskaite.



Kolike su Kolindine šanse prognozirao je za N1 televiziju Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern, ponajveći hrvatski autoritet za geopolitiku.

“Specifičan je taj proces nominiranja. Država mora čvrsto stati iza kandidata, presudan je dogovor velikih država. Uvijek se bira osoba koja može postizati visoku razinu kompromisa. Tu osobnost, karakter, ima veliku ulogu. On ne može zapovijedati, on koordinira države u razvoju interesa, treba vidjeti tko će biti protukandidati i kako oni stoje kod velikih država. Rano je još za takvo kandidiranje jer tek početkom sljedeće godine će se početi ozbiljnije govoriti o kandidatima”, kazao je Cvrtila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI