HOĆE LI NA ISHOD SEZONE UTJECATI RAT U UKRAJINI I INFLACIJA? Prvi pravi test bit će za Uskrsne blagdane

Foto: Cropix

Svake godine uoči Uskrsa počinje turistička predsezona. Kako se bliži taj najveći kršćanski blagdan, očekuje se i dolazak turista u hrvatska turistička odredišta. No, zbog rata u Ukrajini, predsezona počinje pomalo neizvjesno.

Nakon početka ruske invazije prije mjesec dana, buking je usporen, a negdje je i stao. Ipak, posljednjih se dana počeo kretati u dobrom smjeru pa je, primjerice u Poreču, nastavljen iznenađujućom dinamikom. I ovoga vikenda mnogo je gostiju, najviše Slovenaca i Austrijanaca, objavio je HRT.

Tome pogoduju i više temperature od uobičajenih za ovo doba godine pa 20 Celzijevih stupnjeva grije uz hotelski bazen. Iako more još nije za kupanje, to nije razlog da turisti ne dođu na odmor u našu zemlju. Tako je i obitelj iz Novog Mesta stigla u Poreč, i to prvi put.

“Suprug je dobio poklon-bon za rođendan i došli smo ga iskoristiti”, rekla je Mojca, gošća iz Slovenije.

Hotel u porečkoj Zelenoj laguni dupkom je pun. Vidi se to i na parkiralištu. Početak godine u gradu je za 45 posto bolji od rekordne, pretpandemijske 2019. I turisti su, unatoč situaciji u Ukrajini, željni opuštanja.



“Dvije godine bile su veoma naporne i sad mislim da je vrijeme da uživamo”, istaknula je gošća iz Slovenije.

Osim rata u Ukrajini na ishod ovogodišnje predsezone, ali i cijele sezone utjecat će i inflacija.

“Naši gosti vode računa o budžetima, o energentima, međutim ne smatramo da će to utjecati na turističku sezonu. Samim time što smo odradili dvije teške godine, gosti su željni putovanja”, rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

Ipak prvi pravi test o tome kakva bi mogla biti sezona, bit će za Uskrs. Najave su zasad dobre, a u Istru već tradicionalno dolaze turisti iz Italije, Slovenije i Austrije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI