HOĆE LI OPET GORIVO POSKUPLJETI? Evo što analitičari predviđaju za idući tjedan

Davor Zunic/Cropix

Cijene goriva mogle bi opet porasti idućeg, prenosi Dnevnik.hr.

Ako bi se korekcija primijenila danas, Eurosuper bi rastao za 71 lipu i bio 14,20 kuna po litri, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasli za gotovo kunu i pol te bi bili 14,52 kune, odnosno gotovo 11 kuna po litri (za plavi dizel).

Posljedice se osjete možda najviše na cijeni hrane.

‘Jedan veliki dio kućanstava ima i preko 50 pa i 60 posto troškova hrane, a kada na drugoj strani pribrojimo još troškove kućanstva, svega onoga što su režije i energija, dolazimo i do 80 posto mjesečnoga troška. Upravo to je najveći udar na standard’, kaže sindikalist Krešimir Sever.

INA je prošle godine ostvarila dobit od 1,23 milijarde kuna te isplatila 980 milijuna kuna dividende svojim dioničarima. Ove godine je, pak, samo u prvom tromjesečju ostvarila dobit od 587 milijuna kuna – znatno više nego godinu dana ranije.



No bez obzira na sve to, analitičari očekuju daljnji rast cijene goriva te kažu da Hrvatskoj prijeti začarani krug.

‘Dosad su energenti generirali inflaciju, sada će i sam rast cijena zapravo poskupljivati cijeli naftni, distributerski i proizvodni biznis tako da ćemo ući u začarani krug i pitanje je kako izaći iz njega’, rekao je energetski analitičar Ivan Brodić.

Vidi se to i iz posljednje studije Europske investicijske banke, koja kaže da bi broj hrvatskih tvrtki koje će bilježiti gubitke te biti u riziku da ne mogu plaćati svoje obaveze mogao do kraja godine značajno porasti, baš kao što bi sve više obitelji moglo završiti ispod granice siromaštva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI