Hoće li Plenković, kao i Karamarko, podnijeti ostavku?!

Damir Sencar/PIXSELL/POOL

Karamarko je pao zbog supruge Ane, a Plenković bi mogao pasti zbog prekomjerne zaštite ministra financija Zdravka Marića

Iako je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, nakon što je brzopotezno smijenio trojicu Mostovih ministara u prošli četvrtak, samouvjereno izjavljivao da će imati dovoljno ruku za formiranje nove parlamentarne većine i da nova konfiguracija podrazumijeva i novog predsjednika Hrvatskog sabora, dani poslije su pokazali da to i nije baš tako. Što se tiče smjene predsjednika Sabora Bože Petrova to će mu pak poći za rukom. No, što se tiče slaganja nove parlamentarne većine, e,to je već drugo pitanje. I što se Plenković više razmetao izjavama poput one da će ” HDZ imati dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete”, situacija na terenu i nije bila sukladna njegovim optimističnim izjavama. Prije svega i zbog činjenice da je Most odlučio boriti se do kraja, pa ako već ‘umire’ spremni su ‘umrijeti muški’, a ne odumirati polagano i na ‘rate’ nestajati s hrvatske političke scene. U tom kontekstu Mostovi čelnici iznijeli su čitav jedan arsenal teških optužbi na račun samog premijera Andreja Plenkovića kojeg je Božo Petrov izravno nazvao diktatorom a potom i optužio da štiteći ministra financija Zdravka Marića, premijer štiti kriminal u Agrokoru kao i gazdu Todorića.

Tko će prvi izdati Plenkovića

A Grmoja, Bulj te ostali iz Mosta nastavili su s teškim optužbama, nakon kojih nadležne institucije ne bi smjele sjediti prekriženih ruku. Najnovija optužba na HDZ-ov račun stigla je također od strane čelnika te strake Bože Petrova koji je gostujući na N1 televiziji optužio Plenkovićevu stranku za podmićivanje saborskih zastupnika Mosta da bi dali glas ministru Zdravku Mariću. Potvrdio je, da je tu informacije zastupnik Hrvoje Runtić spreman ponoviti Državnom odvjetništvu. Hrvoje Runtić je u razgovoru za N1 televiziju u emisiji Tema dana potvrdio je da je dobio poziv PNUSKOK-a da im objasni teške optužbe vezane uz pokušaj podmićivanja HDZ-ovca Dragutina Veselčića iz Vinkovaca. Na policiji je, kaže Runtić, bio dva puta te su ga zvali i iz PNUSKOK-a. Naravno da je HDZ odbacio sve te optužbe no, nadležne institucije bi trebale reći punu istinu. U svakom slučaju Plenkoviću i ne ide sve od ruke, kako je zamislio u trenutku kada je bez konzultacija s Predsjedništvom HDZ-a, onako u hipu, smijenio trojicu Mostovih ministara i izazvao krizu vlasti. A nakon početnog šoka i nesnalaženja i vodeća oporbena stranka SDP se, čini se, počela oporavljati, pa je njihov čelnik Davor Bernardić, užurbano počeo slagati novu veliku Kukuriku koaliciju. Jer, ukoliko Sabor smijeni ministra financija Zdravka Marića, Plenković bi se našao u veoma neugodnoj situaciji. Pitanje je, bi li mogao više računati na novu saborsku većinu i bi li svi oni koji su obećali potporu njegovoj vladi prigodom glasovanja promijeniti stjališta. Baš kao što su mnogi koji su prošle godine tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku obećali čvrstu potporu, a onda ne sačekavši kraj balade, prvi su mu zabili ‘nož u leđa’.

Nije Hasanbegović jedini u stranci koji bi Plenkoviću rado vidio leđa

U takvoj situaciji veliko je pitanje kako će glasati neki HDZ-ovi članovi stranke, poput Zlatka Hasanbegovića, ali nije on jedini u stranci koji bi Plenkovću rado vidio leđa i u HDZ-u i u Vladi. Stoga je sve izvjesnije da dani kolji slijede će bivati sve više neizvjesniji. Plenkovićeva početna prednost kada je munjevitom akcijom smijenio trojicu Mostovih ministara, svakim novim danom se sve više smanjivala. I bez obzira što neki politički analitičari ali i mediji uglavnom skloni Andreju Plenkoviću neumorno pišu da bi HDZ i na novim izvanrednim izborima bio uvjerljiv pobjedni, čini se da to i ne bi bilo baš tako. Jer, Plenković bi u izbornoj kampanji bio suočen s nizom pitanja na koje ni kao premijer nije uspijevao dati odgovor. Pogotovo u situaciji kada se stanje oko afere Agrokor počne rasplitati. Također i pitanje Ine nakon gubitka arbitražnog spora s Mađarima, pripisati će se Plenkovićevoj vladi kao jedan od većih neuspjeha, bez obzira što su sve prethodne Vlade dovele do takvoga scenarija. I da dalje ne nabrajamo. U slučaju da Plenković ne uspije sastaviti novu saborsku većinu mogao bi doživjeti sudbinu svojeg prethodnika. Jer mnogi će se, ne samo iz HDZ-a, odmah zapitati:’ Hoće li Plenković, kao i Karamarko, podnijeti ostavku’?! Jer Karamarko je pao zbog supruge Ane, a Plenkoivić bi mogao pasti zbog prekomjerne zaštite ministra financija Zdravka Marića.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI