HOĆE LI RUSIMA BITI ZABRANJENO UĆI U HRVATSKU? MVEP još nema stav o zabrani izdavanja viza i ulasku u šengenski prostor

Foto: MVEP

Pojedine europske države zalažu se za zabranu ulaska državljana Rusije u šengenski prostor. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zasad o tome nema stav, prenosi HRT.

Na upit Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije pružilo konkretan odgovor, ali je naglasilo da poštuje zajedničku europsku politiku.

Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje šengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke vizne politike EU. Države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU, stoji u odgovoru ministarstva.

S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu s navedenom djelomičnom suspenzijom.

EU je ranije djelomično suspendirao dogovor između Bruxellesa i Moskve o izdavanju viza, s naglaskom na zabranu privilegiranog ulaska ruskim dužnosnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu. Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane.Dio europskih država smatra da se ta mjera treba dodatno postrožiti.

Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija”, rekao je Lipavsky prošli tjedan.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz, čiju vladu kritičari optužuju za bliskost s Kremljem, protivnik je te ideje. Ovo je Putinov rat, rekao je Scholz prošli tjedan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI