HOĆE LI SE TO DOISTA DOGODITI? Povijesni slom HDZ-a u srcu Dalmacije! Dogovorena anti HDZ opcija! Tu su i neka zanimljiva imena

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jedan od velikih izbornih utvrda HDZ-a  u Dalmaciji čini se da je jako uzdrmana nakon prvog kruga nedjeljnih lokalnih izbora.

Dugogodišnji šibensko-kninski župan Goran Pauk u drugom krugu bori se s bivšim kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem za još jedan mandat, no prednost od nekoliko postotnih poena na kraju prve izborne noći ima Jelić. Dojučer, to je bilo nezamislivo i potpuno neočekivano jer tko god se našao na putu Pauku bio je uvjerljivo poražen i to većinom već u prvom krugu.

Gube većinu i u Županijskoj skupštini

Ali još je veće iznenađenje na pomolu: Po prvi put otkako su ustrojene županije, HDZ po svoj prilici ostaje bez većine u Županijskoj skupštini, piše Šibenski.hr.

Vijest o postignutom sporazumu između stranaka koje su u oporbi prema HDZ-u, zasad je neslužbena, jer još traju zadnje konzultacije. Iako, kako se saznaje sa sigurnošću se može reći da će u šibensko-kninskoj županijskoj skupštini, koja ima 37 vijećnika, većinu formirati Nezavisna lista Stipe Petrine sa sedam vijećničkih mjesta, Kandidacijska lista grupe birača Marko Jelić sa 6 mandata, SDP sa svoja 3 vijećnika, koliko ih ima i Most, koji se također, odlučio priključiti ovoj grupaciji.



HDZ-u s njihovih 14 mandata u ŽS, za suradnju preostaju dva vijećnika SDSS-a i dva vijećnika Hrvatskih suverenista i partnera koji su, također, dobili dva vijećnička mjesta u Skupštini. No, uz pretpostavku da SDSS preferira suradnju sa strankom na vlasti, itekako je dvojbeno bi li “suverenisti” Hrvoja Zekanovića, koji sustavno žestoko kritiziraju HDZ na samo na županijskoj nego i na državnoj razini, bili spremni na lokalnu suradnju. A i da zaborave na ono što je bilo, pa HDZ-u pruže ruku suradnje, do sada premoćna stranka u županiji ostala bi kratka za jednog vijećnika za potrebnu većinu.

Stoga ukoliko HDZ-ov Goran Pauk u drugom krugu izbora za župana, uspije stići na cilj i osvojiti još jedan mandat, neće mu biti nimalo lako. Jer, sve govori da će u Županijskoj skupštini imati oporbenu većinu o kojoj će ovisiti što će se i kako u županiji raditi.

Činjenica da je savez kontra HDZ-u sklopljen u ŽS, tjera vodu na mlin Marka Jelića u drugoj rundi bitke za poziciju župana koja će uslijediti 30.svibnja.

HDZ ni  na kraju doista mogao izgubiti vlast.

Na pomolu je moguće veliko izborno iznenađenje, i HDZ bi doista mogao izgubiti vlast u Šibensko-kninskoj županiji gdje su desetljećima bili najjači. Usporedbe radi, 2017. godine HDZ je na lokalnim izborima osvojio 21 mandat u Županijskoj skupštini, a sada su nakon nedjeljnog prvog kruga izbora godine ostali na svega 14 vijećnika. To je dakle vrlo veliki pad koji se nije ni najmanje očekivao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI