HOĆE LI SE U RUSIJI DOGODITI MASOVNA MOBILIZACIJA? Evo što ističe neovisni stručnjak Galeev

Foto: Guliver Image / AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Svijet sa strepnjom očekuje što će se dogoditi u ponedjeljak, 9. svibnja kada Rusi slave Dan pobjede. Iz Ukrajine su tvrdili da će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti taj dan kako bi objavio masovnu mobilizaciju.

Iako neovisni stručnjak za Rusiju Kamil Galeev ističe da postoji realna mogućnost da se Putin odluči za taj scenarij, on smatra da bi to bila “teška pogreška” koja bi za ruskog čelnika mogla imati dalekosežne posljedice, objavio je Sky News.

“On može povisiti uloge, uglavnom zbog PR efekta i jačanja svog legitimiteta, ali to će vjerojatno biti greška. Putin apsolutno može proglasiti masovnu mobilizaciju. Ali ona će biti provedena u sitauciji gdje gotovo da nema infrastrukture i gdje nema gotovo nikakvih organizacijskih kapaciteta za takvu mobilizaciju unutar vojne doktrine koja zapravo isključuje mogućnost takve mobilizacije”, istaknuo je Galeev.

Objasnio je da će u “slučaju totalne mobilizacije imati vojarne i prostore za obuku pretrpane enormnim brojem slabo motiviranih novaka pod slabim vodstvom”.

“Ti regruti znaju da će biti poslani u Ukrajini gdje će vjerojatno biti ubijeni u akciji. To je revolucionarna situacija”, naglasio je Galeev.



Na kraju je zaključio kako smatra da je “vjerojatnost uspješne masovne pobune u Rusiji blizu nule”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI