HORVAT O ĆORIĆEVOJ IZJAVI ‘I mi smo u stranci imali jednu sličnu afericu gdje su postojale raznorazne zatvorene grupe pa tu i tamo pobjegne neka poruka’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U HRT-ovoj emisiji “A sada vlada” gostovao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Na početku je govorio o memorandumu o suradnji između Janafa i Ine, koji je izazvao popriličnu buru u javnosti u utorak.

“Neću komentirati one dokumente koje nisam imao priliku kreirati niti potpisivati. Ali mogu reći da Janaf da želi kapacitete koji nisu u opticaju početi koristiti i na njima zaraditi. Poglavito nakon ovih potresa na naftnom tržištu posljednjih mjeseci”, rekao je Horvat.

Koliki je manevarski prostor Ine da prisili mađarski MOL da se nafta koja se crpi u Hrvatskoj i prerađuje u riječkoj rafineriji te da se uz to rafinerija modernizira. “Već se nekoliko godina želi modernizirati rafineriju, kolega Tomislav Ćorić je taj proces uspio dovesti kraju. Ugovor je potpisan, javna nabava sprovedena. Očekuje se početak radova, pripremni radovi su u tijeku”, rekao je.

Opravdano se postavlja pitanje, je li hrvatski nacionalni interes da se nafta prevozi i prerađuje u MOL-ovoj rafineriji. Nafta se izvozi kao sirovina, a onda kao skuplji proizvod opet uvozi u Hrvatsku: “Ono moje skromno znanje kojem imam u tom segmentu, tzv. teška slavonska nafta je specifična, nije je lako preraditi, niti se to može u bilo kojoj rafineriji. Strateški interes RH je imati sigurnu opskrbu naftom i naftnim derivatima.”

A što je s povratkom Ine u hrvatsko vlasništvo?



“Bit će to moguće kada spoznate pravu tržnu vrijednost tvrtke. Kolege Ćorić i Zdravko Marić vode taj proces, započeli smo s dubinskim snimanjem. Kada doznamo pravu vrijednost Ine, moći ćemo reći koja je to tržna vrijednost i koliko je novca potrebno da bismo preuzeli vlasnički udio”, rekao je ministar.

Horvat dodaje da se trebaju stvoriti pretpostavke da se industrija počne razvijati kao 2017. ili 2018. godine. “Mi smo s 2019. godini zadovoljni, mi smo tri godine za redom uveli dosta nove tehnologije te znanja, stavili to u pogon. Industrija to počinje vraćati, volumen industrijske proizvodnje se počeo povećavati”, kazao je.

U emisiji je bilo govora i o izjavi ministra Ćorića u utorak da zna kako novinari komuniciraju u svojim internim grupama.

“Gledajući modalitete kako se kroz te društvene mreže može komunicirati i mi smo u stranci imali jednu sličnu afericu gdje su postojale raznorazne zatvorene grupe pa tu i tamo pobjegne neka poruka. Ja sam siguran da je tako informacija došla do ministra Ćorića”, rekao je Horvat za HRT.

Na opasku urednice Elijane Čandrlić Glibote da su novinari osjetljivi na takve stvari, ministar poručuje. “I mi smo političari na to osjetljivi. Ja vjerujem da prisluškivanja u tom segmentu nema”, rekao je ministar za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI