Horvat: ‘ Već se vidi utjecaj koronavirusa na gospodarstvo, razmjere je teško predvidjeti u ovom trenutku’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Situaciju s koronavirusom komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat koji je bio gost Novog dana na N1 televiziji.

“Rezultati utjecaja koronavirusa već se vide i siguran sam da će hrvatsko gospodarstvo imati određenih utjecaja, a razmjere je teško konkretno predvidjeti u ovom trenutku”, rekao je ministar Horvat. “U prva dva mjeseca na EU razini bilježimo 2 milijuna manje dolazaka kineskih turista”, odgovorio je ministar na pitanje utjecaja koronavirusa na turizam i dodao da će i hrvatski turizam trpjeti, ali da je teško predvidjeti u ovom trenutku koliko.

Dodaje i da je ovaj mjesec vrijednost izvezene robe iz Hrvatske u Kinu pala s 141 milijun dolara na 50 milijuna dolara. “Efekti u ovom trenutku dolaze na stol, ali najbitnije je reći da si ne smijemo dozvoliti da nam panika uđe u svakodnevicu ili remeti mirnoću kojom smo protekle tri godine doprinosili gospodarskom rastu”, navodi Horvat.

Kaže da uobličavaju metodologije kako ublažiti posljedice te podsjeća da je već 100 milijuna kuna stavljeno na raspolaganje za gospodarstvo, a spremne su i robne rezerve. Kaže i da je Europska komisija već odvojila 300 milijujna eura za ublažavanje šteta zbog koronavirusa i za otkrivanje lijeka.

Govoreći o posljedicama i borbi u suzbijanju koronavirusa Horvat je istaknuo da je Njemačka otkazala velike sajmove, nema Ženevskog sajma, a Mađarska je zabranila svojim dužnosnicima putovanja izvan zemlje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI