HORVATINČIĆ OSTAJE U ZATVORU: Sud mu nije uvažio žalbu za liječenjem na slobodi, kažu da se može liječiti u zatvorskoj bolnici

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću odbijena je žalba za odgodom izvršavanja zatvorske kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora na koju je pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, rekao je za Hinu Horvatinčićev branitelj Velimir Došen.

”U rješenju je naglašeno da se žalba odbija jer je sud zaključio da zatvorska bolnica Horvatinčiću može pružiti svu potrebnu medicinsku skrb, ali je napomenuto kako se za slučaj pogoršanja Horvatinčićevog zdravstvenog stanja, prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, može odobriti prekid izvršenja zatvorske kazne”, rekao je Došen.

Naglasio je da njegov branjenik posljednjih deset dana trpi bolove u koljenu te da se zatvorska liječnica, koja je trebala odobriti Horvatinčićev pregled kod ortopeda, nalazi na godišnjem odmoru.


”To samo potvrđuje naše tvrdnje da se Horvatinčiću unutar zatvorskog sustava ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena skrb”, smatra Došen.

Horvatinčić se 14. srpnja javio u zatvor u Remetincu radi izdržavanja zatvorske kazne.Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, lani krajem ožujka i listopada te sredinom ožujka ove godine tražila da mu se odgodi odlazak u zatvor. U prva dva navrata priložili su medicinsku dokumentaciju prema kojoj su naveli da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode.

Horvatinčić je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Poduzetnik je 2019. godine pravomoćno osuđen za pomorsku nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske “sapunice” i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan lani u ožujku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI