HOS-ovac NAKON SASTANKA S MILANOVIĆEM OTKRIO: Jedna je stvar oko koje želi čvršći stav prema Srbiji! Komentirao i lanjski incident u Okučanima

Kako je sinoć najavljeno na danas je na Pantovčaku predsjednik Zoran Milanović primio Udrugu Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada.

Dotakli su se više tema

Teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na Republiku Hrvatske te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. Predstavnici braniteljskih udruga stava su kako se ta pitanja mogu riješiti jedino uz angažman najviših državnih institucija, dakle Predsjednika Republike, Vlade RH i Hrvatskog sabora, te su zbog toga zatražili i pomoć predsjednika Milanovića.

„Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je predsjednik Milanović.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.



Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu koji je već ranije predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja. „Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima“, rekao je Predsjednik Republike.

Lani je zbog njega napustio obljetnicu Bljeska

Milanović je primio i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer ga je u službenoj delegaciji vidio u majici HOS-a s pozdravom ‘Za dom spremni’.

Za portal Dnevno javio se nakon sastanka i sam Maras koji je kazao da je sve prošlo u pozitivnom tonu te da oko nekih stvari imaju ista stajališta, a oko nekih se razilaze, no o sami je postignut čim se razgovaralo.

“Oko pitanja nestalih smo jasni, tu predsjednik Milanović ima stav da se treba čvršće postaviti prema Srbiji. Što se ratne odštete tiče, to je kompleksno pravno i političko pitanje, ima raznih modaliteta”, rekao je Maras za Dnevno.

A s obzirom na majicu s obilježjima HOS-a, zbog koje je Milanović napustio obilježavanje u Okučanima, Maras se šali, ostala mu je kod kuće.

“Predsjednik me zna, primio me on i prije obilježavanja 30. obljetnice ‘Krvavog Uskrsa’ na Plitvicama. Malo se razgovaralo o tome, no ne želim detalje, za mene je bespredmetno o tome razgovarati, HOS je legitimna postrojba oružanih snaga”, zaključuje Maras.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI