HOTELIMA I UGOSTITELJIMA NEDOSTAJE 15 TISUĆA RADNIKA: Nekoć smo posuđivali pića, sad jedni drugima posuđujemo konobare

Grgo Jelavic/PIXSELL

Prije samo šest mjeseci turistički djelatnici ni u snu ne bi predvidjeli ovakvu sezonu. Apartmani su se tada prodavali u pola cijene jer nitko nije mislio da će biti gostiju, a o sezonskim radnicima nitko nije ni razmišljao jer zašto razmišljati o radnicima koji vjerojatno neće imati što raditi.

Ali onda se dogodilo čudo. I dok je epidemiološka karta ECDC-a za Europu naše glavne mediteranske suparnike svakog tjedna prikazivala u crvenom, Hrvatska nikad nije bila lošija od narančastog. Dobili smo reputaciju zemlje sigurne od COVID-a i gosti su nasrnuli, a turistički djelatnici su se suočili s problemom koji ih već godinama muči – nedostatkom kvalificirane radne snage u turizmu i ugostiteljstvu, koji je pandemija samo pogoršala.Nijedne struke nema dovoljno, od konobara i kuhara, do čistača i radnika na recepciji.

Ivica Milinović, konobar u hotelu, je za RTL.hr rekao da nitko nije očekivao ovoliki broj gostiju, a radnika nema. Milinović kaže da ima dosta ljudi na bolovanju i da svi oni rade daju sve od sebe i trude se da ispune gostima sva očekivanja, ali je teško u nedostatku radne snage.

Direktorica u hotelu Nevena Tomaš Čikeš priznaje da su nekoć od kolega posuđivali pića, nekakva vina, a sad jedni drugima kucaju na vrata i mole da posude konobari.

U nedostatku radne snage restorani su prisiljeni na zatvaranje jedan do dva dana u tjednu, rekla je je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.



Veljko Ostojić, direktor HUT-a, je u razgovoru za Glas Istre istaknuo da u ovom trenutku u Hrvatskoj hotelijerima nedostaje pet, a ugostiteljstvu čak deset tisuća radnik te da se izmjenama zakona o strancima procedura zapošljavanja zakomplicirala i usporila.

Jedini koji su zadovoljni su oni koji su usprkos krizi koju je donijela pandemija uspjeli zadržati radnike, ali takvih nema previše.  Jedan od njih je vlasnik restorana Željko Alfirević koji je uspio sačuvati većinu svojih radnika te sada može normalno raditi,

Predsjednica Nacionale udruge ugostitelja Jelena Tabak smatra da treba napraviti temeljitu reformu školstva da bi se riješio ovaj problem i porezno rasteretiti poduzetnike kako bi svojim radnicima pružili bolje uvjete rada.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI