Hrast traži zabranu Frljićeve predstave: ‘Je li HNK u Splitu privatna scena na kojoj se može orgijati i vrijeđati one kojima je Isus u srcu?

Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu 27. Marulićevih dana predviđeno je održavanje predstave 'Naše nasilje i Vaše nasilje' (24. travnja), autora Olivera Frljića, nastale u Međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Riječ je o predstavi u trajanju od 75 minuta, prepunoj eksplicitnih prizora golotinje (naga tijela glumaca, pokazivanje spolnih organa) i okrutnog nasilja (klanja, pucanja, ubijanja i deranja), u kojoj se vrijeđaju na najgrublji način vjerski i moralni osjećaji kršćana, muslimana i ostalih građana Republike Hrvatske.

Splitski Hrast oglasio se priopćenjem kojim se protive izvođenju predstave ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’ u splitskom HNK u sklopu ‘Marulićevih dana’. Traže ostavke odgovornih, a najavljuju i prosvjed kako se predstava, u kojoj gola žena s hidžabom na glavi iz spolnog organa vadi nacionalnu zastavu, ne bi izvela na pozornici u Splitu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U sklopu 27. Marulićevih dana (21.-28. travnja 2017.) koji se održavaju u splitskom HNK, predviđeno je održavanje predstave ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’ (24. travnja), autora Olivera Frljića, nastale u Međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Riječ je o predstavi u trajanju od 75 minuta, prepunoj eksplicitnih prizora golotinje (naga tijela glumaca, pokazivanje spolnih organa) i okrutnog nasilja (klanja, pucanja, ubijanja i deranja), u kojoj se vrijeđaju na najgrublji način vjerski i moralni osjećaji kršćana, muslimana i ostalih građana Republike Hrvatske. Tu se vrijeđaju, na najgrublji način, i vjerski osjećaji hrvatskih branitelja ovoga grada, a čiji sam i ja pripadnik, kojima je krunica s Isusom Kristom oko vrata bila sastavni dio opreme i zaštita od smrtne pogibelji u Domovinskom ratu.

Predstavu otvaraju glumci koji se predstavljaju poimenično kao djeca useljenika s Bliskog istoka i srednje Azije u Europu, integrirani u ovdašnje društvo. Oni se potom skidaju posve goli, a na njihovim tijelima su natpisi na arapskom pismu. Oni plešu i miluju se međusobno uz glazbenu pratnju božićne pjesme ‘Stile Nacht’ na njemačkom jeziku.

Zatim kreću blasfemične radnje poput prizora gole žene s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojeg spolnog organa vadi nacionalnu zastavu, a potom glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnog posuđa) i siluje tu muslimanku, nakon čega briše svoj spolni organ njezinom maramom“.



Pitamo se je li HNK u Splitu nečija privatna scena na kojoj se može orgijati, vrijeđati, vikati, psovati i pljuvati po svima onima kojima je Isus Krist u srcu, a kojih u ovom gradu nije malo, i time na najgrublji način vrijeđati njihova humana, nacionalna i vjerska obilježja.

Ne treba naglašavati da opstojnost hrvatskog naroda počiva na vjeri u Boga, a da nije bilo nje – sigurno ne bi opstali na ovim prostorima u proteklih tisuću godina, s obzirom na puno brojnije i naoružanije neprijatelje koji su nas napadali i pokušali uništiti.

Siguran sam da i sam termin između Uskrsa i blagdana zaštitnika grada sv. Dujma, kojeg su ubili ondašnji pogani, nije slučajan.

Tražimo da se ovo mržnjom obojeno kvazi umjetničko djelo skine sa repertoara splitskog HNK te tražimo neopozivu ostavku selektora ‘Marulićevih dana’ Igora Ružića.

Smatramo da zbog ove nacionalne sramote i ministrica kulture i svi indendanti nacionalnih kazališta u kojima se ova grozota prikazuje trebaju podnijeti ostavke.

Napominjemo da su kaznene prijave protiv ove predstave podnesene u jesen 2016. u Poljskoj i u Bosni i Hercegovini. Prijave je podnio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Splitsko-dalmatinska podružnica splitskog Hrasta isto će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba za ovu nacionalnu sramotu i pozvat će svoje koalicijske partnere, Obiteljsku stranku i Zelenu listu, kao i HSP AS i Radikalnu stranku, da nam se pridruže u prosvjedu ispred HNK 24. travnja kako bi spriječili održavanje predstave.

Dodatno nas žalosti što su mediji zemalja gdje je predstava izvedena (Poljska, Njemačka i Austrija) doveli u kontekst srama osim autora predstave i samu Hrvatsku, čime je ugledu naše zemlje nanesena neprocjenjiva šteta, a ova sablazan je dobila široke međunarodne implikacije.

Budući da je Split u svemu prvi, iako ovo nije naš slogan za izbore, treba biti i prvi u Republici Hrvatskoj koji će reći ‘U našem kršćanskom gradu nećete vrijeđati našega gospodina Isusa Krista!”, stoji u priopćenju koje potpisuje Mihael Darko Burazin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI