HRAST zahtijeva status službene osobe za učitelje da ih se zaštiti od nasilja

screenshot

“Ako je hrvatska država dala mandat profesorima da odgajaju našu mladost, onda ih mora i zaštititi na njihovim radnim mjestima”

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je izvijestio da je podnio amandman na prijedlog Kaznenog zakona, o kojemu bi danas trebao raspravljati Sabor, kojim traže da se odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, stručnim suradnicima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dodijeli status službenih osoba i tako zaštiti od nasilja.

“Ako je hrvatska država dala mandat profesorima da odgajaju našu mladost, onda ih mora i zaštititi na njihovim radnim mjestima”, kazao je Zekanović na konferenciji za  novinare, pozvavši da se na taj način zaštite učitelji i nastavnici.

Član predsjedništva HRAST-a Hrvoje Šlezak kazao je da su obrazovnim radnicima zbog njihove sigurnosti, o čemu se ovih dana intenzivno raspravlja u javnosti, amandmanom predložili dodjeljivanje statusa službenih osoba kako bi ih se zaštitilo.

“Krajnje je vrijeme da se nešto promijeni i pozivamo sve saborske klubove da podrže naš amandman jer mislim da je zaštita učitelja cilj svih nas ovdje. Oni odgajaju budućnost naše zemlje i nositelji su svih reformskih procesa“, poručio je Šlezak.

Kazneni zakon, inače, propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina za napad na službene osobe, odnosno za silu ili prijetnju uporabom sile.



Čelnik HRAST-a Dražen Ilčić kritizirao je što se u javnim raspravama ne uvažavaju prigovori javnosti.

“E-savjetovanje o kurikularnim dokumentima izgubilo je svaki smisao. Mi smo se desetak puta javljali na razna e-savjetovanja i nijednom naši argumenti nisu uvaženi, i to se ne događa samo nama. Čini se da se nastavlja politika iz doba ministra (Željka) Jovanovića, te da u Ministarstvu obrazovanja i dalje vlada jednoumlje“, smatra Ilčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI