HRELJA POHVALIO RAD VLADE: ‘Moram reći da su ove mjere pomoći i povećanja plaća u skladu s mogućnostima proračuna’

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Trenutno je u Hrvatskoj rekordna inflacija. Za HRT Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja ističe kako su zahtjevi Sindikata realni, a ne veliki. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata komentirao je kome treba smanjiti profite tijekom inflacije.

Saborski zastupnik iz redova Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja smatra da je profit ustvari u Hrvatskoj neplaćeni rad, a neplaćeni rad stvara novo siromaštvo.

“S obzirom na okolnosti, inflaciju, porast troškova života. S obzirom na kretanje ostalih plaća u zemlji mi zapravo tražimo malo. Tražimo povećanje od 8 posto u listopadu kako bismo na razini ove godine barem djelomično kompenzirali udarac inflacije. Plaće naših članova će za pravo realno pasti i to značajno. U privredi plaće rastu 10 posto, 10 posto rastu cijene, naše plaće rastu 4,3 posto. Sutra očekujemo novu ponudu Vlade”, poručio je Kroflin.

Opalić je rekao da će ponude ostaviti samim pregovarački odborima. Na pitanje hoće li sutra biti bolja ponuda na stolu, rekao je: “čuli ste premijera”.

“Svih 6 godina Vlade Andreja Plenkovića obilježen je snažnim rastom plaća i inflacija ga nije pojela. Dosad smo uvijek uspješno vodili socijalne dijaloge, ja sam uvijek optimist i vjerujem da će to završiti dobro”, rekao je.



Kroflin je rekao da izjava premijera ohrabruje.

Hrelja je rekao da se rezultati rada sindikata vide kod obračuna mirovine.

“Umirovljenici se ne moraju organizirati da bi pregovarali s Vladom, postoji mehanizam za usklađivanje i to govori o snažnoj vezi između živog i minulog rada te stvaranju humanijeg društva.”

“Nikako da osobama u mirovini damo jednu razinu dostojanstva”, rekao je.

Pohvalio je Vladu zbog trećeg dodatka.

Hrelja je rekao da se stvara opći dojam u društvu “da se stvara nepresušno vrelo novaca i da mi imamo svoju štampariju”.

“Što god netko mislio moram reći da su ove mjere pomoći i povećanja plaća – i poduzetnicima i obiteljima i umirovljenicima odmjerene i u skladu s mogućnostima proračuna. Da ne bi netko mislio da je to nešto neodređeno. Proračunska ograničenja nas sve zajedno obvezuju”, naglasio je.

Kroflin je rekao da u paketima mjera najviše fali je pristup plaćama.

Sever je objasnio koji je lijek za ovu situaciju.

“Smanjiti profite u uvjetima u kojima smo u ovako visokoj inflaciji. Tu treba i Vlada RH i Vlade drugih zemalja udariti snažno porezom na te ekstra profite na jednoj strani, a onda na drugoj strani poticati snažan rast svih plaća. Od minimalne do svih ostalih, u kombinaciji s tim i mirovina, i onda tek nekakve javne mjere i kolektivno pregovaranje”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI