HRT-OV RAVNATELJ OSTAJE U REMETINCU? Čini se da ne vlada velika pomama za njegovim nasljednikom! Na natječaj se nitko nije prijavio

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i zagrebački poduzetnik Milan Lončarić, okrivljeni u USKOK-ovoj istrazi za podmićivanje sada pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi Vrtovi svjetla, u ponedjeljak ipak neće biti pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu.

Pravomoćnom odlukom izvanraspravnoga vijeća zagrebačkoga Županijskog suda istražni zatvor im je produljen za daljnjih mjesec dana, do 30. rujna, doznaje Jutarnji list.

Ponavljanje djela

Nakon što su Bačić i Lončarić pritvoreni krajem lipnja nakon uhićenja u velikoj USKOK-ovoj akciji, određen im je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac istrage odbio USKOK-ov prijedlog da ih se pritvori i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


No, po žalbi USKOK-a, Izvanraspravno vijeće poslije je odlučilo da stoji i drugi zakonski razlog za njihovo pritvaranje, smatrajući da su obojica okrivljenika, kako ih se tereti, pokazala veliku upornost u činjenju kaznenih djela kroz duži vremenski period.

Naime, Bačić je, osim posredovanja i inkriminirane predaje mita Bandiću, bio angažiran i u pregovorima Milana Lončarića s čelnim ljudima poslovnih banaka od kojih je Lončarić pokušavao ishoditi financiranje svojih građevinskih projekata, a zabilježeno je da je imao ulogu i u pokušajima da se dozvole za rušenje zaštićenog tornja na zemljištu bivšeg TEŽ-a Lončariću riješe i preko Ministarstva kulture.Dok je Bačić otprije imao “čistu” kaznenu evidenciju, Lončarić je već prije osuđivan. Ima dvije pravomoćne osuđujuće presude, jednu u Zagrebu iz 2017. zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, a drugu u Rijeci iz prošle godine za prijetnju. U oba je slučaja osuđen na uvjetne kazne.

Žalbe obrane

Prije nego što im je istekao jednomjesečni istražni zatvor USKOK je krajem srpnja zatražio produljenje za još dva mjeseca. No, sudac istrage prihvatio je produljenje za mjesec dana. Na tu odluku žalili su se i obrana i USKOK.

Obrana je isticala da produljenje zbog opasnosti od ponavljanja djela nije osnovano te da se njihovi klijenti trebaju pustiti na slobodu čim se ispitaju svi ključni svjedoci, što se u međuvremenu i dogodilo, pa bi Bačić i Lončarić, da su žalbe obrane prihvaćene, 30. kolovoza izišli na slobodu. No, žalbe obrane su odbijene, a prihvaćena je žalba USKOK-a te je, umjesto za spomenutih mjesec dana, istražni zatvor produljen za dva mjeseca.

Što se pak tiče natječaja za izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a, isti je raspisan nakon što je mandat Kazimira Bačića naprasito prekinut njegovim pritvaranjem, i u završnoj je fazi, a Nadzorni odbor HRT-a još nije dobio nijednu prijavu potencijalnih aspiranata na mjesto Bačićeva nasljednika.

Da je na adresu Nadzornog odbora stiglo točno nula prijava, potvrdio je predsjednik NO HRT-a Mladen Čutura pripisujući to činjenici da kandidati moraju napisati plan i program rada. I usput demantirao kuloarska nagađanja da se dosad javila nekolicina kandidata.

Izgleda da svi čekaju zadnji tren, a taj je 6. rujna, kad istječe rok za podnošenje prijava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI