HRT-ov VLADAR IZ SJENE! Promijenio je pet stranaka, na Prisavlju tvrde da on stoji iza uhićenog Bačića

Robert Anic/PIXSELL

”Bio je marioneta Mislava Stipića”, tim riječima HRT-ovci progovaraju o svojem uhićenom ravnatelju Kazimiru Bačiću tvrdeći kako Stipić i jest stvarni vladar na Prisavlju premda je još prije par godina službeno bio na poziciji ravnatelja televizije.

Kod njega je Bačić navodno nerijetko odlazio po savjete i upute te se time potvrđuju njegova neupitna moć i utjecaj. O Stipiću je nedavno izvještavao Nacional tvrdeći da ovaj ravnatelj jedinice Poslovanja ima nedoličan i neumjesan odnos prema novinarkama.

Svi su ti medijski napisi odbačeni, a demantirao ih je i uhićeni ravnatelj Bačić.

Prilično je misteriozna i zamršena Stipićeva službena biografija. U javnosti se prvi put spominje u konfuznoj priči oko Parlamenta mladih s početka 90-ih kada se Stipić uz asistenciju zaboravljenog šefa Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića navodno okoristio članstvom u Parlamentu mladih Zagreb tako što je preprodao vrijedne nekretnine koje su pripadale toj omladinskoj organizaciju. Zaradu od oko 120 tisuća ondašnjih njemačkih maraka navodno je podijelio sa suradnicima.

U istom periodu spominjalo ga se i zbog afera koje su nastajale dok je vodio samostalan odvjetnički ured. Nakon što je preuzeo poziciju ravnatelja HRT-a, u medijima se pisalo o raznim malverzacijama, prijetnjama i kamatarenjima, temeljem građanskih prijava pokretane su istražne radnje i podnošene tužbe no Stipić je ostao neokrznut.



Promijenio je Stipić u svojoj karijeri čak pet političkih stranaka, a spominjalo ga se i zbog namještanja natječaja u sklopu vanjske produkcije. Odrastao je ovaj HRT-ovac u Novom Zagrebu, probijao se kroz Hrvatsku stranku prava, bio angažiran u raznim nevladinim udrugama pa i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Rođen je 1970. godine, a iako mu je obitelj 70-ih stanovala u Petrovoj narednih godina preselili su u Novi Zagreb, dok je u Petrovoj ostala njegova baka s kojom je bio vrlo blizak. Nakon što završava osnovnu školu, Stipić upisuje Centar Usmjerenog obrazovanja za upravu i pravosuđe i počinje pohađati Upravnu školu.

“Mislav je od prvog do četvrtog razreda Upravne škole bio valjda najmirniji i najpovučeniji učenik. Odavao je dojam bespomoćnog dječaka. Skoro se ni s kim nije družio niti je itko pokazivao težnju da bi bio u njegovom društvu. S obzirom na ponašanje mislili smo da pokazuje simptome autizma. O njegovom porijeklu i obitelji nismo znali gotovo ništa osim da mu familija nije bila dobrostojeća”, pričali su svojedobno za tjednik 7dnevno njegovi kolege iz školskih klupa.

Nakon srednje škole Stipić u Zagrebu upisuje Pravni fakultet. Bio je iznadprosječan student i nekim čudom uspijeva izbjeći služenje vojnog roka u JNA. Početkom 90-ih kao student politički se aktivira u obrani Hrvatske, s prijateljima se pridružuje mladeži HSP-a, a ubrzo počinje raditi u Uredu za promidžbu u toj stranci. Uredom je tada upravljao general HOS-a Blaž Kraljević koji je ’92. ubijen u atentatu u susjednoj BiH. Uz to što se angažirao u politici, angažirao se i na medijskom polju surađujući s časopisom Hrvatski rubikon kojega je u to doba uređivao Hrvoje Vojković. Medij je to u kojem je svojedobno objavljen razgovor s Mirjanom Pavelić, kćerkom ustaškog poglavnika.

“Zahvaljujući radu u HSP-u, Stipić je upoznao mnogo mladih ljudi iz HOS-a. Poslije rata, kada je otvorio vlastiti odvjetnički ured, nastavio se družiti s dečkima iz HOS-a. On ih je zastupao kao odvjetnik, a za uzvrat su, budući da nisu imali novca, radili kao njegovi osobni tjelohranitelji. Jedan od njih je bio i najmlađi HOS-ovac Zlatko Kravarščan, njega se dobro sjećam”, pričao je za naš tjednik prije par godina jedan Stipićev poznanik.

Ratnih godina Stipić počinje djelovati u već spomenutom Parlamentu zajedno s Vojkovićem, a desetak godina, koliko je proveo u odvjetništvu, dovelo ga je i do infiltriranja u Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb zajedno s nekadašnjim članom Programskog vijeća Sinišom Grgićem i nekadašnjim ravnateljem HRT-a Damirom Novinićem. Ovaj je trojac početkom 2000-ih iz tih pokreta izbacio Ljubu Čučića, a nakon toga preuzeli su ove nevladine udruge nakon kojih su s ekonomskim analitičarem Antom Babićem osnovali udrugu Hrvatski uvoznici, u kojoj je kao tajnica radila Stipićeva sestra.

Tih se godina Stipić sprijateljio s Đurom Popijačem, nekadašnjim čelnikom Programskog vijeća HRT-a i bivšim ministrom gospodarstva koji ga je 2008. godine doveo na javnu televiziju i postavio za tajnika. Stipić je ujedno ravnatelj Poslovanja HRT-a kojemu je ta kuća temeljem izvansudske nagodbe za naknadu štete zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi prije par godina isplatila 85 tisuća kuna. Stipić je prije Radmanova dolaska na Prisavlje bio glavni tajnik i v.d.ravnatelj HRT-a, a nakon odlaska s televizije kratko se zaposlio kao savjetnik za pravna pitanja u Gradskoj skupštini Grada Zagreba kod prijatelja Darinka Kosora, koji je tada bio predsjednik Skupštine, da bi ga u proljeće 2016. godine tadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić imenovao na poziciju na kojoj se nalazi i danas.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI