HRVATI GINU NA CESTAMA! Zaprepastit će vas STRAVIČNO povećanje prometnih nesreća

wikipedia

Novinski stupci u posljednje vrijeme napunili su se zastrašujućim vijestima o prometnim nesrećama, te građani su primjetili kako je povećan broj nesreća sa smrtnim ishodom. Provjerili smo je li dojam građan ispravan i je li se uistinu broj povećao napsram prošle godine. Nažalost, statistike su pokazale svoju crnu stranu, Hrvatske autoceste (HAC) i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdili su sumnje i to sa zastrašujučim rezultatom.

Iz HAC-a javljaju kako na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta u prvih 6 mjeseci (01.01. – 30.06.2018. godine) ukupno se je dogodilo 960 prometnih nesreća i to:

– 12 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama

– 25 prometnih nesreća sa teže povrijeđenim osobama

– 67 prometnih nesreća sa lakše povrijeđenim osobama i



– 856 prometnih nesreća sa materijalnom štetom.

Dodaju kako promatrajući prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama (za period do današnjeg dana) od ukupno 15 prometnih nesreća s smrtno stradalima, 4 prometne nesreće dogodile su se na AC A1, a 11 prometnih nesreća dogodilo na AC A3 i to većinom pod normalnim vremenskim uvjetima, suhom stanju kolnika i uredno izvedenoj prometnoj signalizaciji bez ograničenja.

Nadalje mogu se podijeliti promatrajući tip nesreće prema:

– 2 prometne nesreće  – nalet vozila na pješaka,

– 7 prometnih nesreća –  slijetanje vozila s kolnika,

– 4 prometne nesreće – nalet na vozilo ispred,

– 1 prometna nesreća  – čeoni sudar,

– 1 prometna nesreća – nalet na prometnu signalizaciju.

Zabrinjavajuć je podatak kako “promatrajući broj prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih se je dogodilo 777, zabilježen je porast od 23,6 %,’ javljaju iz HAC-a.

Nastavno na izneseno, činjenica je da se autocestama svake godine bilježi porast prometa, a naročito tijekom ljetnih  mjeseci. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, a 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima. Stoga Hrvatske autoceste kao jedan od najvećih upravitelja mreže autocesta  kroz sustavnu i kontinuiranu komunikaciju provode mjere osvješćivanja korisnika o sigurnosti prometa s krajnjim ciljem smanjenja broja prometnih nesreća na autocestama.’ Priopćuju iz HAK-a.

HAK također korisnicima šalje poruku ” Putem letka, priopćenja, medijske istupe te putem web stranice kroz ključnu porukuVOZIM ODGOVORNO – STIŽEM SIGURNO,  ističe se važnost odgovornog ponašanja u vožnji autocestom. Ove godine HAC korisnicima  dijeli letke “Vozim odgovorno-stižem sigurno!” na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Korisnici u letku mogu pročitati korisne savjete o sigurnoj vožnji autocestom. Naglašavamo da je  zbog sigurnosti važno pratiti prometnu signalizaciju, uvjeta na cesti kao i poruke na info-displejima.’

Kvaliteta Hrvatskih Autocesta

Smatramo bitnim za istaknuti da u konkurenciji 137 zemalja, Hrvatska s prosječnom ocjenom 5,5 s Danskom, Omanom, Njemačkom, Španjolskom, Katarom, Švedskom i Luxembourgom dijeli 13. mjesto na svjetskoj ljestvici najboljih cestovnih infrastruktura. Uz izvješće svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti za 2017. i 2018. objavljena je i rang-lista kvalitete cestovne infrastrukture u 137 zemalja.  te dodaju da “Hrvatska ima jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta pokazala je i nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu o sigurnosti na autocestama. Studija je pokazala da 96 % autocesta u Hrvatskoj ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, samo 4 % dionica ima srednju stopu, dok srednje i visoku stopu rizika nema niti jedna dionica.’

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrđuje izjave HAC-a te u priopćenju dodaju kako:

U sedam mjeseci ove godine ukupno je poginulo 175 osoba, a isto toliko ih je poginulo u sedam mjeseci prošle godine, iako je broj prometnih nesreća s poginulima veći  za 5,1% u odnosu na 7 mjeseci prošle godine (165 prema 157). Na prvom mjestu uzroka je brzina, pa je tako zbog neprilagođene brzine poginulo 46,3% od ukupnog broja poginulih u 7 mjeseci ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine 34,3% poginulo zbog neprilagođene brzine.’ priopćuju iz MUP-a.

Nastavljaju kako je “Nepropisno kretanje vozila na kolniku odnijelo je 9,7% života (u 2017.g. 16%), a nepoštivanje svjetlosnog znaka 5,1% (u 2017.g. 2,9%).’ te da “Prema vrstama prometnih nesreća najviše poginulih je bilo pri slijetanju s ceste, 33,1% (u 2017.g. 30,9%), naletu na pješake 20% (u 2017.g. 16,6%), pri sudarima iz suprotnog smjera 15,4% (u 2017.g. 25,1%), pri bočnim sudarima 6,9% (u 2017.g. 7,4%).’

Također i MUP ima nekoliko upozorenja i savjeta za sve vozače koji kreću na godišnje odmore.

Povećan promet radi turističke sezone, živčanost radi nesnosnih vrućina, žurba, opći nemar.. vrlo su vjerovatni razlozi velikog povećanja broja prometnih nesreća naspram prošle godine, međutim to nisu valjani izgovori.

Kako još uvijek nisu svi otišli na zasluženi odmor uzimamo ovu priliku kako bi pokušali osvjestiti vozače da nisu odgovorni samo za vlastiti život nego i za život suputnika te svih drugih sudionika u prometu. Razmislite dobro o svojim postupcima i odgovornosti koju imate upravljajući vozilom jer na kraju dana bitno je da stignete sigurno na zadanu destinaciju nego da do nje dođete brzo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI