HRVATI SVE VIŠE IDU PREKO PREKO GRANICE! ‘ Tu je cijena neusporedivo manja, kod nas bi prošli gotovo 30 posto skuplje’

Foto: Ilustracija/Cropix

Dok su plaće i mirovine hrvatskih građana i umirovljenika uglavnom zabetonirane na prošlogodišnjim iznosima, porast cijena u dućanima sve je veći. Gotovo da svaki dan neki artikl ili prehrambeni proizvod poskupi. Inflacija je sve veća, građani jedva spajaju kraj s krajem, a ono kako uspijevaju uštedjeti svoj budžet je i to da čekaju akcije i sniženja u dućanima i trgovačkim centrima kako bi mogli nešto kupiti. No kako to obično biva puno njih ide i preko granice u susjedne nam zemlje kao  bi još dodatno uštedjeli i nešto kupili po jeftinijoj cijeni.

A upravo jedna od naših susjednih zemalja, Mađarska ponovno postaje šoping meka za stanovnike Hrvatske u pograničnim područjima, a uz malo truda i zalaganja u nabavci svakodnevnih namirnica i kućnih potrepština moguće je uštedjeti značajne iznose.

Mađarska nacionalna valuta forinta u posljednjih godinu dana pala je 15-ak posto u odnosu na euro, a samim tim i na kunu. Mađarska Vlada, usto, svojedobno je zamrznula je cijene osnovnih prehrambenih namirnica kako bi obuzdala inflaciju.

Zbog toga litra mlijeka u Mađarskoj košta šest kuna, a jeftiniji su i mliječni proizvodi poput vrhnja, jogurta i slično. Kilogram šećera nešto je skuplji od četiri kune, a cijena brašna drži se ispod tri kune po kilogramu. I meso je jeftinije, kilogram purećeg filea košta 31 kunu po kilogramu.

Limenke piva od pola litre koštaju oko šest kuna, kilogram kave u zrnu je 60 kuna, a još su veće uštede uz učlanjenje u klubove trgovačkih centara, piše Klikni.hr.Sve je to veliki mamac za građane i stanovnike sa sjevera Lijepe naše.

“Moj je dojam da su u Mađarskoj cijene ostale iste kao prije, a u Hrvatskoj je sve skuplje. Više se iznenadim kad idem u šoping u Hrvatskoj nego u Mađarskoj”, govori jedna bjelovarska obitelj koja često kupuje u Mađarskoj.

Puna kolica namirnica platili su nešto više od tisuću kuna, procjenjuju da bi iste te namirnice u Hrvatskoj platili 30-ak posto više. Prije šopinga proučili su kataloge preko interneta, usporedili cijene s hrvatskima i napravili konačan popis, piše Klikni.hr.

Nažalost dio Hrvatske koji je daleko od mađarske granice nema takve mogućnosti za šoping, a Bosna i Hercegovina više ne pruža tolike prilike za uštede. Da stvar bude gora, obala ima i najviše cijene i najviše troškove života. Oni koji ne žive od turizma mogu samo tužno primijetiti da Mađarska nema mora, ali ima dobre cijene.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI