HRVATI TROŠE KAO DA SUTRA NE POSTOJI: Kupuju se luksuzni automobili, stanove plaćaju i 4000 eura po m2

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je lani zatresla svijet i počnu trošiti šakom i kapom novac koji su uštedjeli.

Đurđica je otkrila da i oni nešto više troše jer su za vrijeme pandemije dugo vremena proveli doma pa su nešto i ušparali, prenosi Dnevnik.hr.

S druge strane, Božica objašnjava da je opuštenija kao penzionerka, samo u razgledavanju. ”Kad vidim cijenu padnem u nesvijest”, dodala je.

Da nisu svi kao Božica pokazuje činjenica da je 30. srpnja oboren rekord u potrošnji. Izdano je računa u vrijednosti 926 milijuna kuna, što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije.

Ekonomisti ističu da su tijekom pandemijske 2020. godine građani uštedjeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše.



Ekonomistica Iva Tomić ističe da su mnogi čekali da prođe neizvjesnost oko krize da počnu trošiti.

“Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka”, objašnjava Tomić.

O opravku ekonomije dovoljno govori i činjenica da je u prvoj polovici godine kupljeno gotovo 6000 automobila više nego u isto vrijeme lani. Zanimljivo je da posebno dobro idu oni najluksuzniji. Tako je prodano dvostruko više Porschea.

Navala je i na tržištu nekretnina. Tako se već rezerviraju stanovi koji će se graditi u centru Zagreba na mjestu građevina stradalih u potresu. Cijena tih stanova je ni više ni manje nego 4000 eura po metru kvadratnom.

Psihologinja Ella Selak Bagarić za Dnevnik.hr kaže da uopće nije iznenađena potrošačkom groznicom koja je nastupila nakon pandemije.

”S obzirom na to da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagodbi, niz odricanja i gubitaka očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo konzumirati sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije”.

Ali da nije sve tako bijelo i da građani ne troše samo ušteđen novac, pokazuje činjenica da su nakon dugo vremena u lipnju počeli rasti i gotovinski krediti koji se mogu dobiti putem pametnih telefona. A svi ti krediti će u jednom trenutku doći na naplatu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI