Hrvati, zadržite zadnje kune u novčanicima: Plenković tvrdi kako poreza na nekretnine – NEMA!

HRT

Premijer je govoreći o Pelješkom mostu poručio da je tema na dnevnom redu godinama.

U Dnevniku HRT-a večerašnji gost bio je premijer Andrej Plenković  koji je prokomentirao trgovinski rat koji je u regiji pokrenut protiv Hrvatske. No, osim toga premijer se dotaknuo i teme poreza na nekretnine.

Premijer je rekao da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušičiću da već ovog tjedna pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemlajama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća.

“Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja”, rekao je Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a. Upitan kad je taj rok, premijer je rekao da očekuje da se rješenje pronađe još ovog tjedna.

Plenković je dodao da žele da se proizvodnja u Hrvatskoj, posebno poljoprivredna, potiče različitim mjerama, ali da za to postoje različiti mehanizmi.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rješenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Mekedonija i Crna Gora dogovorile mjere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske pristojbe i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao: “Sigurno da može”.



Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošlog tjedna u Podgorici s premijerima susjednih država.

“Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka”, rekao je Plenković.

Premijer je govoreći o Pelješkom mostu poručio da je tema na dnevnom redu godinama. “Sve ono što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde. Poruka je jasna – dijalog s BiH da, nastavak gradnje mosta – što prije”, kazao je premijer.

“Osluškujem bilo naroda. Ovaj porez je prošao u Saboru još krajem prošle godine. Nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, već je to pojednostavljenje komunalne naknade na način da to bude pravednije”, kazao je komentirajući uvođenje poreza na nekretnine.

Otkrio i je i da razmišlja o odgodi uvođenja poreza na nekretnine. “Kao premijer ću se založiti za to”.
No zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jeste da je potrebna dodatna pedagogija, ne samo građana već i lokalne samouprave, jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme – dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije.

Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena – odgoda će biti najbolje rješenje”, kazao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI