HRVATSKA NA UDARU CIKLONE I POD CRVENIM ALARMOM! Lika pod snijegom, na moru orkanska bura stvara velike probleme

U većem dijelu zemlje oblačno, u Dalmaciji povremeno kiša, lokalno obilna, a u gorju snijeg, osobito u Lici uz stvaranje novog snježnog pokrivača, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Uz kišu, susnježica i snijeg mogući su i u nizinama, ponajprije u Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije. Sunčanih razdoblja bit će na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, a u drugom dijelu dana smanjenje naoblake očekuje se i na zapadu.

Na kopnu će puhati umjeren do jak sjeveroistočnjak i sjeverac, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, koja može snijeg donijeti i do obale. Na jugu će prijepodne još puhati umjereno i jako jugo.

Najviša dnevna temperatura između 0 i 5, na Jadranu od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba od 7:30h, snijeg pada u Lici u kojoj na većini cesta vladaju zimski uvjeti, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Vaganac-Gračac-Knin.



Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima zbog čega su u prekidu sljedeće trajektne, katamaranske i brodske linije:

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila i ostale ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca i Obrovca uz obveznu zimsku opremu); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom;

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1.9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama: trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosi prema Dalmaciji i obrnuto, a iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri slobodan je pravac autocestom A6 do Delnica i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) do Kikovice i obrnuto.

 

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Lici i Zadarskoj županiji:

DC1 Vaganac-Udbina-Gračac-Knin;

DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag;

DC27 Gračac-Obrovac;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC50 Gospić-Gračac;

DC52 Borje-Babin potok;

DC217 Ličko Petrovo selo-GP Ličko Petrovo selo;

DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

DC522 Udbina-Gornja Ploča;

ŽC5203 Otrić-Srb-Brotnja;

sve županijske i lokalne ceste na području Korenice i Donjeg Lapca.

Zbog vode na kolniku zatvorene su:

ŽC6147 u mjestu Liska;

ŽC6104 u mjestu Gornji Bitelić;

ŽC6119 industrijska zona Dicmo;

ŽC6260 u mjestu Ercegovci;

LC67034 Sičane-Sušci te

lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207).

Zbog vode na kolniku usporeno se vozi na autocesti A1 u tunelu Konjsko u smjeru Dubrovnika (ograničenje brzine od 60 km/h); državnoj cesti DC1 u mjestu Dicmo (vozi se uz privremenu regulaciju prometa, jednim trakom).

Otežan je i brodski promet. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima zbog čega su u prekidu sljedeće trajektne, katamaranske i brodske linije:

– trajektne linije: 632 Drvenik-Sučuraj, 338 Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak i 335 Prizna-Žigljen;

– katamaranske linije: 9309 Novalja-Rab-Rijeka, 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, 9808 Ubli-Korčula-Dubrovnik, 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split;

– brodska linija: 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, 310 Mali Lošinj-Unije-Susak.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI